Zdrava i tradicijska prehrana na 3. manifestaciji ‘Pazi što jedeš’ u Puli

NAJAVLJEN NAJVEĆI EKO SAJAM U ISTRI
Danas je u Puli održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljena manifestacija "Pazi što jedeš" koja će se održati u petak i subotu, 8. i 9. studenoga u Domu hrvatskih branitelja u Puli. "Pazi što jedeš" je dvodnevna manifestacija ostvarena u organizaciji Etnografskog muzeja Istre i Udruge ekoloških proizvođača - Istarski eko proizvod koja će na najvećem eko sajmu u Istri okupiti 30 proizvođača ekoloških proizvoda te održati stručna predavanja, radionice i projekcije filmova.

Više o temi ovogodišnjeg festivala rekla je voditeljica projekta mr.sc. Tanja Kocković Zborski iz Etnografskog muzeja Istre u Pazinu. "Tematski će se ove godine staviti naglasak na pitanje uzgoja i konzumacije zdrave (regionalne) hrane u gradovima pa će naglasak biti na pojedincima i grupama koji se bave podizanjem svijeti o zdravoj i tradicijskoj prehrani bilo putem predavanja, edukacije, dokumentarnih filmova, festivala ili nekim drugim putem, istaknula je Kocković Zborski.

Predavače i ostale sudionike manifestacije predstavila je koordinatorica predavačkog dijela Ivana Hilj. To su Marijana Cvijetić Piršić iz Slow Food Liburnie s predavanjem "Imperativ autohtone poljoprivredne proizvodnje kao osnovice i održivog razvoja i gospodarskog oporavka", Cvijeta Biščević "Kultiviranje grada", dr.sc. Tihana Rubić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu koja će predstaviti Zbornik o urbanim vrtovima, Goran Hanžek predstavnik udruge Gredica iz Varaždina s "Čudesnim vrtovima", Sunčana Pešak iz Zelene mreže aktivističkih grupa  koja će govoriti o prehrambenom suverenitetu, Andrea Vugrinović s temom "Prednosti organiziranja ekoloških proizvođača za zajednički nastup na tržištu", Ina Delić će predstaviti ideju Grupe solidarne razmjene, Tino Skračić, vlasnik fair trade trgovine će nastupiti s temom "(Ne)pravednom trgovinom do (ne)odgovorne potrošnje, Željka Klemenčić, novinarka i urednica će govoriti o povezanosti prehrambenih navika i medija, dok će Dijana Volkmer i Mak Krajina predstaviti rovinjsku gastroknjižaru Fritula.

Od dokumentarnih filmova prikazati će se "Zemlja smeća" i "Ispovijesti eko terorista", a radionice donose "Paštu po starinski" gdje će djeca i odrasli učiti pripremati paštu po receptima njihovih nona, radionicu pripovjednog tipa "Pazi na drvo" i likovne radionice "Mići reciklići".

Više o certificiranim eko proizvođačima koji će nastupiti na sajmu kazala je koordinatorica sajmenog dijela Daniela Gašpar. "Proizvođači dolaze iz Istarske, Primorsko - goranske, Krapinsko - zagorske, Međimurske i Varaždinske županije koji će ponuditi svoje povrće, prerađevine, maslinovo ulje, kozji sir i ostale domaće proizvode, a posjetitelji će moći na jednome mjestu degustirati, potražiti savjet i kupiti proizvode direktno od proizvođača", istaknula je Gašpar.

Pokrovitelje manifestacije nabrojila je Vanja Valić zadužena za PR, to su Grad Pula, Istarska županija, te TZ Grada Pule. Za istaknuti je i da s manifestacijom surađuju Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civinog društva koju je danas predstavljao Andrej Pevec i Zelena knjižnica, odnosno Društvo bibliotekara Istre u čije je ime konferenciji prisustvovao Ivan Kraljević.
Svečano otvaranje manifestacije predviđeno je za petak, 8. studenoga u 13 sati. (Tekst i Foto: Doris Floričić)