Završio 3. Istarski povijesni biennale

TEMA SKUPA BILA JE KULTURA PREHRANE I BLAGOVANJA NA JADRANU Ju?er je nakon trodnevnog zasjedanja u Pore?u završio 3. Istarski povijesni biennale, me?unarodni znanstveni skup koji se ove godine predstavio s temom : Cerealia, oleum, vinum...: kultura prehrane i blagovanja na jadranskom prostoru. Kroz dvadesetak znanstvenih radova koji su obra?ivali istarski prostor, ali i isto?no-jadransku obalu, došlo se novih spoznaja. Op?i zaklju?ak mogao bi se sažeti u redovitim pojavama gladi te pokušajima mleta?kih i austrijskih vlasti, ali i lokalnog stanovništva, da se tomu na razne na?ine odupru. O tome nam vrlo slikovito govori Jakov Jelin?i? u radu Preživljavanje na podru?ju Labinske komune od 16. do 18. st. Kroz analizu tamošnjih prehrambenih navika i uspostavu fontika (spremišta pšenice) kako bi se osigurala hrana i za vrijeme nestašica kao posljedice sušnih godina. Osim lokalnih mjera, siromašnim stanovnicima Istre pomagalo je i istarsko sve?enstvo. Elvis Orbani? i Maja Poli? prikazali su primjer iz novijeg vremena kada je sredinom XIX. st. Juraj Dobrila, tada tek kanonik i nastavnik, kroz Slavijansko društvo sa sjedištem u Trstu, pomagao Istranima iz unutrašnjosti sakupljenim donacijama u žitu, kukuruzu i soli. Povjesni?ari su minutom šutnje odali po?ast preminulom kolegi Antoniu Miculianu ?iji je referat o istarskoj ekonomiji u razdoblju od kasnog srednjeg vijeka do modernog doba pro?itao Robert Matijaši?. Organizatori biennala bili su Državni Arhiv u Pazinu, Sveu?ilište Jurja Dobrile u Puli i Pu?ko Otvoreno u?ilište Pore?, a financijski pokrovitelji Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Istarska županija i Grad Pore?. Kao gastronomski izlet u prošlost Istre poslužila je i maneštra iz 1817. g. spravljena od pore?ke Turisti?ko-ugostiteljske škole Antona Štifani?a. Tema sljede?eg biennala bit ?e Djeca kroz povijest. (M. R.)