Završena izgradnja plinovoda od Rovinja do Kanfanara

BAT-ova TVORNICA U KANFANARU PRIKLJUČENA NA PRIRODNI PLIN
Tvornica u Kanfanaru, koja je u vlasništvu multinacionalne duhanske kompanije British American Tobacco (BAT), danas je svečano priključena na prirodni plin. Tim povodom obilježena je izgradnja plinovoda od Rovinja do Kanfanara duljine 15,1 kilometar i nadogradnja energetskog postrojenja tvornice. Vrijednost zajedničke investicije Plinare i BAT-a iznosi preko 10 milijuna kuna.

„Tvornica u Kanfanaru već raspolaže s jednim od najmodernijih postrojenja za proizvodnju pare u Hrvatskoj, a nadogradnja energetskog postrojenja tvornice donosi značajno smanjenje emisije stakleničkih plinova, posebice ugljičnog dioksida čija se emisija smanjuje za gotovo 30 posto“, istaknuo je Gary Noble, direktor operacija Adria regije u BAT-u, koji je na nakon svečanog otvorenja plinovoda pokazao proizvodni pogon tvornice čiji proizvodi opskrbljuju čak 26 tržišta, dok udio izvoza iznosi gotovo 80 posto.

Osim povećanja energetske učinkovitosti postrojenja tvornice i smanjenja ukupne cijene utrošene energije, izgradnja plinovoda je od iznimne važnosti za lokalnu zajednicu u smislu povećanja dostupnosti prirodnog plina privatnim i poslovnim subjektima uz trasu plinovoda na području Grada Rovinja i Općine Kanfanar.

Dean Kocijančić, direktor Plinare naglasio je: “Zajedničkim ulaganjem BAT-a i Plinare, uz veliku pomoće jedinica lokalne uprave i regionalne samouprave, u roku godine dana od potpisa ugovora realiziran je jedan veliki projekt koji osim BAT-u donosi benefit i lokalnoj zajednici, te značajnom smanjenju emisija štetnih plinova i očuvanju našeg okoliša.”

Svečanosti priključenja tvornice na prirodni plin nazočili su Sandro Jurman, načelnik Općine Kanfanar, Edi Pastrovicchio, načelnik Općine Bala, Marko Paliaga, gradonačelnik Rovinja, Boris Miletić, gradonačelnik Pule i predsjednik Skupštine Plinare, Valerio Drandić, te brojni ostali predstavnici Istarske Županije i BAT-a.

British American Tobacco, koji je 2015. godine postao vlasnikom TDR-a i tvornice u Kanfanaru,  nastavlja investirati u tvornicu te povećavati njezinu konkurentnost na globalnom tržištu.

(Rex)

Facebook komentari