Završen edukacijski modul „Upravljanje inovacijama” u sklopu Caster-a

PRI ODJELU ZA EKONOMIJU I TURIZAM „DR. MIJO MIRKOVIĆ" U PULI
Povodom završetka edukacijskoga modula „Upravljanje inovacijama" koji je proveden u sklopu Zavoda za empirijska društvena istraživanja i trendove (Caster) pri Odjelu za ekonomiju i turizam „Dr. Mijo Mirković" Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, danas je održana konferencija za medije pri Odjelu.
Zamjenica pročelnika OET-a, prof. dr. sc. Danijela Križman Pavlović, istaknula je kako je CASTER osnovan prije godinu dana upravo radi uspostavljanja suradnje s gospodarstvom te provođenja društveno odgovornog poslovanja pri instituciji. Jedan od ciljeva osnivanja bila je i namjera odgovaranja na probleme s kojima se suočava gospodarstvo. Posebnu zahvalu uputila je Savezu inovatora Istarske županije te Upravnom odjelu za gospodarstvo Istarske županije, koji su partneri na projektu.
Edukacijski modul bio je namijenjen izumiteljima, vlasnicima patenata i drugih oblika intelektualnoga vlasništva, koji žele svoje izume pretvoriti u inovacije, odnosno uspješno ih komercijalizirati i/ili pokrenuti poduzetnički poduhvat - istaknula je doc. dr. sc. Violeta Šugar, voditeljica Projekta. Dodala je kako je od prijavljenih 14 polaznika, edukaciju završilo njih 12, a danas je svoje poslovne slučajeve predstavilo njih deset: Sergio Budicin, Slobodan Buršić, Cristian Curto, Marina Črnac, Nedžad Devović, Dinko Hrkač, Sead Inajetović, Damir Milakara, Maja Ploh i Damir Vareško.
Uz teorijski dio, vezan uz teme o osnovama poduzetništva, inovacijama, poslovnome planiranju, marketingu i javnome govoru, odnosno poslovnoj komunikaciji, polaznici su imali i terensku nastavu, odnosno mogućnost da saznaju kako poduzetnička infrastruktura pomaže inovatorima i poduzetnicima na primjeru Znanstveno-tehnologijskoga parka Sveučilišta u Rijeci i Industrijske zone Kukuljanovo, koje su posjetili.
Voditeljica projekta napomenula je kako je intencija modula bila pomoći inovatorima na putu komercijalizacije njihova izuma, obzirom da nemaju svi izumitelji i razvijene poduzetničke vještine. Riječ je o pilot projektu na kojem treba još puno raditi, a očekuju i primjenu u široj društvenoj zajednici, zaključila je Šugar.
Emin Džanić, dr. med., idejni začetnik istaknuo je kako se projektom nastojalo smanjiti komunikacijske razlike između tri svijeta: inovatora, edukativne institucije i poslovnog svijeta. Projekt će mijenjati i prilagođavati ga tekućim potrebama kako bi bio što je moguće kvalitetniji. Očekuju i povratne informacija od sudionika kako bi mogli implementirati odgovarajuće promjene.
Uz opći cilj projekta „Upravljanje inovacijama", a to je kreiranje sustava edukacije (potencijalnih) inovatora o vještinama upravljanja vlastitim izumima i omogućavanje učinkovitijega korištenja intelektualnoga vlasništva na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, koji su počeli ostvarivati, tu su i posebni ciljevi: kreiranje i unaprjeđivanje godišnjih ciklusa predavanja, kontinuirana suradnja s predstavnicima poduzetnika, bankara i ostalih potencijalnih ulagača, kao i suradnja s predstavnicima ciljne skupine, tj. udrugama inovatora i drugim zainteresiranim izumiteljima, odnosno inovatorima, a njima su usmjereni planovi i projekcije nastavka ovoga projekta.
Današnje predstavljanje polaznika pred povjerenstvom pružilo je svima, kako polaznicima i članovima povjerenstva, tako i predavačima, odnosno kreatorima cijeloga projekta, uvid u postignute rezultate, ali i niz korisnih informacija i preporuka za kvalitetan nastavak rada, odnosno novi ciklus edukacije. Stručno povjerenstvo činili su Gordana Deranja (predsjednica Uprave Tehnomont grupe i predsjednica HUP Cro industrije), Darko Špelić (vlasnik Prestige d.o.o.), Branimir Ružojčić (vlasnik Tema d.o.o.), Saša Cvetojević i Nikša Tomulić (CRANE, Hrvatske mreža poslovnih anđela), Slaven Kordić (Ascendant Capital), Kristijan Matas (Infobip) i Tihana Radosavljević (Zagrebačka banka, Poduzetnički centar Pula).
Kreirane su i internetske stranice http://www.upravljanjeinovacijama.com, putem kojih komuniciraju sa sadašnjim i potencijalnim polaznicima, partnerima i ostalom zainteresiranom javnosti, a namjeravaju kontinuirano inovirati i koristiti tehnološke mogućnosti unapređenja cijeloga projekta i komunikacije.(K.H. / Foto: Safet Omerović - BASSO)

Facebook komentari