Zasladite se uz predstavljanje najslađe knjige Ivone Orlić

ČITAONICA GRADSKE KNJIŽNICE BUJE, PONEDJELJAK, 12. STUDENI U 19 SATI
Predstavljanje najslađe knjige Ivone Orlić pod nazivom ''Slatka Istra u Vižinadi'' održati će u čitaonici gradske knjižnice Buje, u ponedjeljak, 12. studenog u 19 sati.

Od godine 1997. na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, u Vižinadi se održava manifestacija Slatka Istra. Riječ je o fešti od kolači, tj. festivalu istarskih tradicionalnih kolača, koji ima edukativni, društveni, gurmanski i natjecateljski karakter.
U povodu desete obljetnice njegova održavanja Ivona Orlić je pripremila ovu knjigu, kojom "Decenija slatkih zadovoljstava ostaje u našim mislima ukalupljena naslagama prošlosti naših prehrambenih običaja" (predgovor I. Semenčića, str. 7).

Autorica je u prvim poglavljima knjige opisala Vižinadu, zatim je pripremila prilog o značajkama istarske prehrane, istarskim tradicionalnim jelima i suvremenim gurmanskim feštama. Posebna je poglavlja posvetila istarskim kolačima te manifestaciji Slatka Istra i pobjednicima svih dotad održanih festivala.

No, najvažnije je poglavlje Ricete (tj. recepti), u kojem autorica podastire razgovore s nekima od pobjednika, točnije s njih šesnaestero. Za svakoga od njih je navela ime i prezime, godinu i mjesto rođenja, te mjesto trenutnoga boravišta. Iz razgovora doznajemo s kojom se vrstom kolača ta osoba prijavila na festival (pa ih je u skladu s time "uvrstila" u poglavlja: Kroštule, Povetica, Fritole, Pince, Cukerančići, Pandešpanj, Bucolaj i Slatke užance), koliko je dobila nagrada i koje godine i, naravno, detaljan opis pravljenja kolača.

Njezini sugovornici govore o djetinjstvu, obiteljima, svakodnevici, društvenosti, pa i mentalitetu. Konačno, knjiga je vrijedan izvor za lingvistička istraživanja jer su razgovori vođeni na lokalnom govoru i tako prezentirani čitateljima.
Knjiga je opremljena izvrsnim fotografijama krajolika, ljudi i slastica.

(rex)

Facebook komentari