Započinje akcija ‘‘Poštujte naše znakove’’

PAŽNJA U PROMETU NA PRVAŠIĆE I OSTALE UČENIKE
Kako bi se djeca što sigurnije kretala na svom putu prema školi, kao i na povratku svojim domovima, s prvim danom nove školske godine, 4. rujna 2017. godine, policijski službenici Policijske uprave istarske započinju s provođenjem tradicionalne akcije ''Poštujte naše znakove''.  Tim je povodom danas u Puli održana konferencija za medije, na kojoj su samu akciju i aktivnosti koje će policija provoditi predstavili voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Lukić i policijski službenik za preventivnu u cestovnom prometu Marko Oršulić.

Akcija  ''Poštujte naše znakove'' provodi se tijekom rujna, u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, a usmjerena je na zaštitu djece u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, posebice onih najmlađih, koji polaskom u prvi razred ujedno počinju i samostalno sudjelovati u prometu.

Ove školske godine, na području Istarske županije, u prve razrede krenulo je 1904 djece. Tijekom rujna prošle godine, za vrijeme provođenja akcije, stradalo je šestero djece u prometnim nesrećama. Njih pet je lakše ozlijeđeno u svojstvu putnika u vozilu, dok je jedno dijete lakše ozlijeđeno kao vozač bicikla. Za istaknuti je da se za vrijeme trajanja akcije nije dogodila niti jedna prometna nesreća u zoni škole, u vrijeme dolaska ili odlaska učenika u školu, u kojima su djeca bili sudionici.

Praćenjem stanja sigurnosti u cestovnom prometu, utvrđeno je da je tijekom prošle školske godine u prometnim nesrećama stradalo 27 djece, od kojih je jedno dijete teško ozlijeđeno, a 26 djece je zadobilo lakše ozlijede. Teško je ozlijeđeno jedno dijete u svojstvu putnika, dok su lakše ozlijede zadobili 16 djece u svojstvu putnika, šestero djece u svojstvu pješaka te četvero djece u svojstvu vozača bicikla.  

Dosadašnja iskustva ukazuju da su djeca jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu, bilo da se radi o prijelazu preko ulice, igri na kolniku, na putu do škole ili kao putnici u vozilu. Trenutak neopreznosti, za najmlađe često ima teške posljedice. ''Djeca bi trebala biti najsigurnija kao putnici u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba s kojima se prevoze, ali stvarnost je drugačija. Djeca se nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama, koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti'' rekao je voditelj Lukić i istaknuo kako je to problem, na koji će se, između ostalog, i dalje usmjeravati preventivno i represivno djelovanje policije.  

Protekle mjesece, za vrijeme ljetnih školskih praznika, policijski službenici su u suradnji sa predstavnicima nadležnih tijela za održavanje cesta izvršili pregled svih prometnica i prometne signalizacije u zonama škola kako bi se do početka školske godine obnovila ili zamijenila dotrajala prometna signalizacija.

Tijekom rujna, policijski službenici će s ravnateljima, učiteljima i drugim stručnim suradnicima u školama, organizirati dvadeset minutna predavanja učenicima prvih razreda u svim osnovnim školama na području naše županije. Tom će prilikom policijski službenici i darivati prvašiće prigodnim poklonima, koji će doprinijeti usvajanju prometnih pravila i njihovoj većoj sigurnosti u prometu. ''Kroz ova predavanja i razgovore želimo se i približiti djeci te otkloniti strah kako bi se djeca, u slučaju potrebe, s punim povjerenjem mogla obratiti policijskom službeniku za pomoć ako mu ona bude potrebna'' istaknuo je policijski službenik Oršulić. Pored navedenog policija će biti nazočna na prvim roditeljskim sastancima učenika prvih razreda osnovnih škola, gdje će se roditeljima ukazati na poželjna ponašanja u prometu jer njihova djeca najčešće oponašaju njih same, radi čega je izuzetno važno da roditelji poštuju prometne propise. Osim toga, svakog dana tijekom rujna, posebice u vrijeme početka i završetka nastave učenika prvih razreda, policijski službenici obavljat će pojačani nadzor prometa na prilaznim ulicama te raskrižjima u blizini škola, kako bi dolazak i odlazak iz škole djeci bio što sigurniji.

Osim preventivnih aktivnosti policija će u zonama osnovnih škola djelovati i represivno, a prvenstveno će se nadzirati brzina, nepropisno parkiranje i poštivanje obveza vozača prema pješacima na obilježenim pješačkim prijelazima.

S A V J E T I:

Put do škole

Vježbajte put do škole uz dosljedno poštivanje prometnih propisa i sigurnosnih pravila. Vi ste djetetu uzor i ono će Vas u svemu oponašati pa tako u ponašanju u prometu. Na djetetu prilagođen način pojasnite svrhu pješačkog prijelaza, izmjenu semaforskih svjetala i njihovo značenje za izmjenu kretanja vozila, ali i ulogu prometnog policajca. Nemojte dijete požurivati na putu do škole jer brži dolazak do škole nije ujedno i najsigurniji.

Dječja odjeća  i školska oprema

Ukoliko ste u mogućnosti, ili još niste opremili dijete za polazak u školu, pri kupovini dječje odjeće obratite pozornost na boje. Dokazano je da se odjeća svjetlije boje lakše uočava u prometu, posebice za smanjene vidljivosti. Korisno je, također, da školska torba ima reflektirajuće trake ili stakalca (mačje oči) koje su po noći od velike važnosti. Za kišnog vremena preporuča se nošenje kabanice jer kišobran djetetu smanjuje i ograničava preglednost.

Djeca i vožnja bicikla

Prije navršenih devet godina dijete ne puštajte samo na biciklu na javnu prometnu površinu. Dijete ovog uzrasta sposobno je voziti se biciklom samo u kontroliranim prometnim uvjetima, dakle, na igralištima, parkovima, zonama smanjenog prometnog protoka. Dijete na biciklu od devet do 14 godina pratite i ne puštajte samo na javnu prometnu površinu - ono još nije ''zreli'' biciklist i njegove ishitrene reakcije mogu biti tragične po njega samog, ali i za ostale sudionike u prometu. Dijete do 16 godina za vrijeme vožnje na cesti, na glavi mora nositi zaštitnu kacigu!

Molimo sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise, a posebice vozače pozivamo na oprez, odnosno da ovih dana obrate  pozornost na djecu u zonama škola i na njihovom putu od kuće do škole, kako bismo na taj način svi zajedno doprinijeli sigurnijem sudjelovanju djece u prometu. Nadamo se kako će preventivna akcija ''Poštujte naše znakove'' koju će Policijska uprava istarska provoditi tijekom rujna rezultirati odgovornijim, tolerantnijim i pažljivijim ponašanjem vozača u prometu, posebice u zonama gdje se nalaze škole, te osigurati sretan i siguran dolazak i odlazak u školu za naše školarce te ugodniji početak školske godine. (REX/foto: Manuel Angelini)

Facebook komentari