Zagreb: Nikola Tesla „Mind from the Future“ - VIDEO

DOMAĆA GENIJALNOST U MEŠTROVIĆEVOM PAVILJONU
Nikola Tesla, Hrvat ili Srbin? Da li je bio homoseksualac? Je li, zapravo, Tesla srušio „blizance“ (WTC)? Odgovore na ta pitanja sigurno nećete doći tražiti na izložbi Nikola Tesla „The mind from the Future“. „Socijalistički“ Tesla kojeg znamo iz školskih klupa, prošao je, kao i naše društvo, pretvorbe i transformaciju u „kapitalističkog“ Teslu, a čini mi se da ta pretvorba, a naročito privatizacija još traje. Idealna formula siromašnog, inteligentnog mladića koji se otisne u svijet, uvijek pod tuđom čizmom, sa jednom košuljom i žalom za rodnim krajem i majkom, uklopljena u soc-realizam, i druga formula čovjeka koji se kreće među vodećim poslovnim ljudima svijeta, među financijerima, živi po najnovijim Newyorškim hotelima, druži se s intelektualnom elitom, nekoliko puta bankrotira i na koncu umire sam i siromašan, za obične smrtnike, upitnog stanja uma, obrasci su to podjednako dobro ukalupljeni u osnovna društvena uređenja, da bi ga i u jednom i u drugom prikazali podjednako neuspješnim i neprilagođenim. Niječući svu ingenioznost najvećeg genija čovječanstva.

Ova Izložba naprotiv otvara pogled na jednog drugačijeg Teslu, otrgnutog svih ograničenja, čak i razuma. Nikola Tesla u maglici magije. Hotel Attraction, Gaudijev neostvareni projekt koji je trebao biti izgrađen upravo na mjestu prvog Teslinog laboratorija na Manhattanu (a kasnije je izgrađen WTA Centar), pojavljuje se kao središnji dio prostora izložbe i uvodi nas u svijet umjetnika inspiriranih idejama Nikole Tesle. Ulazimo u raketu koja će nas odvesti na put u magično (i magnetno) biće genijalnog uma. Umjetnički prikaz Tesle koji odlično balansira i kreće se kroz svjetove (mikro i makro), prikazuje svu duhovnost iz koje su proizišli njegove ideje i pronalasci. Izložba je to na kojoj se mogu osjetiti mirisi i zvukovi Like, livade u proljeće, kukci, specifično zelena boja lipe koja je obilježila Teslino odrastanje u prirodi, nasuprot kasnijem sveprisutnom zelenilu, iz sasvim dugog izvora, onog sa novčanica Dolara.

Na izložbi se mogu vidjeti školska klupa, dnevnici sa Teslinim školskim uspjehom, njegova torba, štap i bijele rukavice, ali i krenuti na put mašte poneseni pokretima, slikama i svjetlošću koje vabe iz mračnih komora izložbenog postava. Za mlade i stare, moderne i staromodne, za oči i uši, svatko će sa izložbe odnijeti ponešto, neki suvenir, neki činjenice, a neki i novu ljubav, novog idola. Sveobuhvatna, od Teslopolisa (rađanja ideja u glavi), preko parobroda do industrijskog okruženja New Yorka, sa dna, iz blata kanala do čistoće etera i neograničene visine svemira. I na kraju obzirom da se umjetnost ne može prepričati, već je podložna osobnom tumačenju i doživljaju, poziv svima koji ne uspiju doći do Zagreba, možda Budimpešta, Prag, Pariz, New York ili Dubai 2020. na EXPO-u sa temom „Ljudska genijalnost“. 

(LKBDP)

Video vezan uz članak

Facebook komentari