Za uklanjanje nedostataka na Kaštijunu, građani će platiti 20 milijuna kuna

U PULSKOM SDP-u ODRŽANA TISKOVNA KONFERENCIJA NA TEMU KAŠTIJUNA
U prostorijama SDP Pule održana je tiskovna konferencija na temu zaduživanje Županijskog centra za gospodarenjem otpadom Kaštijun i to za 20 milijuna kuna zbog uklanjanja nedostataka. 

Sanja Radolović, predsjednica SDP Pule i Kluba vijećnika u Gradskom vijeću rekla je, između ostalog, da u SDP-u i dalje traže odgovore na pitanja zbog čega nije aktivirana garancija za uklanjanje nedostataka grčkog izvođača radova i tko će platiti navedenih 20 milijuna kuna potrebnih za uklanjanje nedostataka. Po njoj, tih 20 milijuna kuna mora osigurati lokalna zajednica.

"Evo ga, dakle, pred samu Sjednicu Gradskog vijeća, koja se održava sljedeću srijedu dobili smo kao gradski vijećnici polugotove materijale, i odgovore na ta pitanja tko će to platiti, nažalost, platit će opet građani Pule i Istre." - rekla je Sanja Radolović, te je objasnila da 7 milijuna kuna ide na otklanjanje nedostataka, dok će upgrade Kaštijuna doći preko 12 milijuna kuna, tj. kupovina novih strojeva. 

"Najviše bode u oči zašto nije aktivirana garancija za uklanjanje nedostataka samog grčkog izvođača radova, cijelo se vrijeme skriva istina, skriva se istina od građana, skriva se istina od nas gradskih vijećnika i članova drugih političkih stranaka. Mi nemamo ništa protiv da se Kaštijun unaprijedi, mi ne možemo pobjeći od njega, na ovakav način nećemo pristati. Kao gradski vijećnici tražit ćemo da se ta točka skine s Dnevnog reda." - zaključila je Sanja Radolović.  

Radenko Ognjenović, predsjednik HSU Pule i gradski vijećnik pitao se da li bi bilo tko kupio auto s 400 nedostataka aludirajući time na broj nedostataka u radu Kaštijuna nakon obavljenog tehničkog pregleda. Također, istaknuo je kako su u Gradskom vijeću Pule tražili tematsku sjednicu o Kaštijunu koju nisu dobili već samo jednu točku na dnevnom redu koja je rezultirala suhoparnim zaključkom predloženim od strane gradske vlasti.  

"Tvrtka Kaštijun je s tim dokumentom prema Gradu Puli išla 27. prosinca 2019., znači prošlo je mjesec i po dana, dovoljno vremena da predsjednik Gradskog vijeća sazove tematsku sjednicu, koju smo mi i zatražili" - kazao je Ognjenović, dodavši da se sa 4,5 milijuna eura ne otklanjaju nedostaci, nego se za taj novac može napraviti jedna dobra rekonstrukcija velikog pogona. 

"400 nedostataka je velika brojka, od zaduženja 20 milijuna kuna, najmanje pola će ići na Grad Pulu. Mi možemo samo pretpostaviti da će to biti pola, jer nemamo nikakvu informaciju kako će se raspodijeliti plaćanje tih sredstava. Ne znamo ni kako će se vraćati taj kredit, jer ga Kaštijun neće moći vraćati, pošto su u minusu već godinama. Postoje samo dva načina ili ćemo plaćati iz proračuna, ili ćemo povećati cijenu odvoza komunalnog otpada." - istaknuo je Ognjenović dodavši:

"Napomenuti ću da na samo jednu stavku, stroj za mljevenje glomaznog otpada, odlazi 4,5 milijuna kuna, a u projekciji Kaštijuna nikad nije bilo predviđeno da će trebati stroj za mljevenje glomaznog otpada, jer jednostavno na Kaštijun ne bi trebao doći." 

"Od kad su dobili prijedlog od tvrtke Kaštijun, u Gradu Puli nisu se udostojili da sazovu tematsku Sjednicu GV, a onda će prodavati priču, maglu, da su transparentni, jesu, ali prema sebi ne prema nama vijećnicima i građanima." - završio je Radenko Ognjenović iz HSU-a.

Igor Belas je konstatirao da je, po njemu, svojim neradom gospodin Višnjić, donedavni direktor, nagrađen mjestom savjetnika uprave. Zamjerio mu je da se nije udostojio dvije godine pojaviti na Gradskom vijeću, da bi se pojavio na zadnjoj sjednici, kada su oporbeni vijećnici napustili sjednicu. 

"Sad mene zanima tko to odlučuje da je Višnjić savjetnik Uprave Kaštijuna, pozvao bi tu našeg "Supermana", predsjednika Nadzornog odbora gospodina Kišberija uz gospođu Gojak, koji nalazi vremena biti u više Nadzornih odbora, radi između Bruxellesa i Istre, zna se, pa ga ovim putem pozivam da pomogne našem Gradonačelniku Borisu Miletiću, koji očito ima problema s kadrovima. Ja sam već više puta postavio pitanje na Gradskom vijeću kada misli resetirati ekipu direktora trgovačkih društava koji ne rade svoj posao, koji rade s gubitkom." - rekao je Belas. 

"Dragi građani Pule i Istre na današnji dan prije 30 godina u registar političkih stranaka upisan je i IDS, i na tu obljetnicu je IDS uputio čestitke građanima Pule i Istre koja glasi: "Zadužit ćemo vas za 20 milijuna kuna vaših novaca". - rekao je Danijel Ferić, predsjednik SDP-ovog Savjeta za financije i državni proračun. 

"Sam Kaštijun je najveći promašaj IDS-a, sam Kaštijun je ekološka bomba, štetna za građane i okolinu. Ja se pitam, zašto se preuzeo županijski centar kad se znalo za 400 nedostataka. Zašto nam ne daju jamstvo da se neće povećati naknada za odvoz smeća za vraćanje kredita, a taj odvoz je i onako poskupio 300%. Građani Pule i Medulina moraju znati istinu da li će se glomazni otpad zbrinjavati na Kaštijunu." - rekao je Danijel Ferić te je naglasio da će se odgovorni za Kaštijun morati ispričati građanima Pule i Istre.

(Dorijan vrkljan) 

Facebook komentari