X. Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat

SAVIČENTA, OD 24. DO 28. SRPNJA
X. Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat održati će se ovoga ljeta od 24. do 28. srpnja u Svetvinčentu. Za svečanu desetu obljetnicu, Festival će ugostiti plesne skupine iz Njemačke, Belgije, Kube, Švicarske, Španjolske, Poljske, Portugala, Izraela i Srbije. A, sve posjetitelje će razveseliti i mnoštvo događaja ambijentalnog karaktera. Program će biti koncipiran na dvije pozornice - velika pozornica na kojoj će biti predstavljeni radovi svjetske plesne produkcije, dok će program na trgu ugostiti umjetnike neverbalnog teatra, novog cirkusa i site specific radove. Uz osnovni, u planu je i bogati popratni program koji će težiti još više istaknuti povezanost plesa, festivala i mjesta iz kojeg i za koji je nastao. «Kroz presjek recentnih video-projekcija, razgovora s umjetnicima, edukativnih radionica pokušat ćemo vjernu publiku Svetvinčenta pretvoriti  iz sudionika u su-kreatore festivala», ističu organizatori.
Svetvinčenat, Savičenta, San Vincenti, tri naziva istog mjesta, kojima je polazište u imenu zaštitnika, hispanskog mučenika sv. Vincencija i istoimenoj opatiji oko koje se razvio gradić, glavno je mjesto plesne umjetnosti tijekom ljeta. Inicijativa za pokretanjem Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat u malom renesansnom gradiću u središnjoj Istri rezultirala je kulturnim događajem, koji je iz godine u godinu sve posjećeniji. Ovaj je festival pravo osvježenje u ljetnoj kulturnoj ponudi i dokazuje da je suvremeni ples umjetnička forma u koju je vrijedno ulagati. U dosadašnjih devet godina postojanja, festival se potvrdio kao važno ljetno odredište plesnih stručnjaka i ljubitelja plesne umjetnosti i ugostio renomirane plesne skupine i koreografe iz Izraela, Francuske, Švicarske, Finske, Italije, Njemačke, Španjolske, Velike Britanije, Portugala, Slovenije, Srbije, Indije i Kanade... Tijekom proteklih devet godina publika je vidjela oko 150 žanrovski različitih predstava suvremenog plesa.
Namjera je produkcije, na čelu s direktoricom festivala Snježanom Abramović Milković, da festival u narednim godinama preraste u Mediteranski plesni centar.
«Pripremajući se za desetu godišnjicu rada dužni smo spomenuti kako bez divnih ljudi ovoga mjesta svega toga ne bi bilo. Njihova otvorenost, spremnost na suradnju i gostoprimstvo tijekom prošlih godina najbolji su pokazatelj kulture nekoga mjesta. A Svetvinčenat sa svojim mještanima je prava oaza mira i ljubavi za sve putnike namjernike i mnogobrojne umjetnike. Mjesecima nakon festivala stižu nam poruke ganutih umjetnika koji s nostalgijom razmišljaju o Svetvinčentu i danima provedinima u tome malenome mjestu, koji je za mnogobrojne umjetnike postao obavezna destinacija tijekom ljetnih mjeseci. U fazi priprema za nadolazeći festival željeli bi još jednom zahvaliti svima koji su nam tijekom proteklih godina svesrdno pomagali i pozvati ih na novo druženje od 24.srpnja. 2009. Vidimo se na X. Festivalu plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat», poručuje Antonija Putić iz produkcije festivala. http://www.svetvincenatfestival.com (REX)

Facebook komentari