Vučković: Trgovački su se lanci uključili u potporu hrvatskim proizvođačima

MINISTRICA POLJOPRIVREDE O VLADINIM MJERAMA I POMOĆI DOMAĆIM PROIZVOĐAČIMA
Ministrica Vučković je izdvojila horizontalne mjere Vlade, koje vrijede za sve sektore, te pritom kazala kako to nije slučaj u svim zemljama Europske unije. Isto tako, kazala je da je s današnjim danom odobreno 1.630 odgoda plaćanja poreza subjekata u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, a potporu za nadoknadu zapošljavanja u sektoru zatražilo je gotovo 1.800 subjekata. „Također je zatražena potpora za 10.900 radnih mjesta“, rekla je ministrica.

Što se tiče posebnih mjera, koje je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, ministrica je izdvojila Kreditni program za mikro i male subjekte. „Program je tek par dana na snazi, a već je 14 zahtjeva predano“, rekla je.

„Što se tiče programa pomoći različitim vrstama proizvodnje, vrijednih 53 milijuna kuna, natječaj još nije objavljen, jer je Komisija najavila sličan program s većim iznosom, pa će se za par dana znati detalji, jer će se proizvođačima više isplatiti taj drugi program“, pojasnila je ministrica i dodala: „U svakom slučaju, naš je program spreman“. Što se tiče drvne industrije, 627 subjekata je obuhvaćeno odgodama prema Hrvatskim šumama. Ministrica je istaknula kako su se trgovački lanci uključili u potporu hrvatskim proizvođačima, reklamira se domaća hrana.

„Imali smo s njima niz sastanaka i konferencija, a naš zadnji apel je vezan za mljekarstvo“, kazala je ministrica Vučković. Naglasila je kako mljekari imaju veliku potporu, zato što bez podrške mljekarskoj proizvodnji koja je konstantno u padu i koja je trenutno podložna rizicima radi COVID-a 19, nema boljitka za mljekare.

Na tvrdnju da je Hrvatska danas visoko ovisna zemlja o uvozu hrane, njezina samodostatnost za poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima ispod 50%, ministrica je rekla kako se ona ne bi složila s ovim procjenama. „Svijest o važnosti domaće proizvodnje u zadnjih mjesec dva je porasla i mi ćemo se truditi da taj trend ostane“, zaključila je ministrica.

(REX)

Facebook komentari