Švoje na slavonski način

STRUGALICA              
Piše :  Damir  Strugar
   Proteklog tjedna lutao sam sjeverozapadnom obalom Istre. Lijepi jesenski ugođaj, toplo vrijeme i još uvijek privlačno more, zasigurno su mamac za brojne turiste posezonce. Ako se tome doda sve poznatija i priznatija turističko-gastronomska manifestacija koja se odvija od Novigrada do Savudrije, preko Dajle do Brtonigle i po kojoj je Bujština sve atraktivnija za putnike-namjernike, e onda je pun pogodak zagarantiran. Naime, ima jedna mala plosnata ribica, a zove se list, koja je krivac za sve što se ovih dana tamo događa. A događaju se popularni "Dani švoja".Ova vrhunska bijela riba lokalno se naziva švoj pa otud i naziv manifestacije.
      Iz godine u godinu "Dani švoja" su postali jedan od simbola sjeverozapadne Istre. Potvrdili su to i mnogobrojni posjetitelji koji se s jesenskim danima iznova vraćaju istarskim švojima. I u ovoj 2013.godini svoje menije je ponudilo čak 18 priznatih restorana i konoba što je siguran znak da su švoje jedni od omiljenijih plodova plavog Jadrana.
      Sasvim slučajno ili namjerno, kako vam drago, prisustvovao sam toj gastronomskoj fešti u društvu slavonskih turista ili bolje rečeno - izletnika. Naime, veseli Slavonci i zgodne Slavonke ovih dana borave u Istri i uz aktivan odmor i zanimljive izlete, kušaju i upoznaju istarsku kuhinju. Nakon degustacije pršuta i tartufa, red je došao na švoje. Mjesto druženja - simpatična konoba "San Benedetto" u Dajli. Koju vodi istaknuti ugostiteljski pregalac - Goran Tatalović. Inače, porijeklom Slavonac, ali čovjek koji se prije više desetljeća odlučio nastaniti u Istri, zavolio je i sa posebnim šarmom i trudom vodi svoju konobu. E sad, naravno, priupitat će se mnogi: A kakav bi to Slavonac bio kad svoje zemljake ne bi ugostio na pravi način i upoznao ih sa istarskim delicijama?
- Ove naše ugostiteljsko-turističke manifestacije poput "Dana švoja", "Dana lignji", "Dana školjki" ili "Dana šparoga" itekako su se dobro odrazile na ono što se kaže - vanpansionsku potrošnju - brojnih turista. Na taj način može se reći da turistička sezona traje skoro cijelu godinu! - mišljenja je Goran Tatalović. - Inače, ovoga je ljeta bilo sasvim dobro, a naravno da se i dalje treba boriti za svakog gosta!
   Rečeno - učinjeno! Ove se dane u "San Benedettu" bore za goste na tako poseban način, da bi i čuveni svetac Benedikt mogao oblizati prste. Nudi se tu filet švoje na posteljici od rukole i palenta sa crnim tartufom, samostanska švoja, pohana švoja, švoja na mlinarski način, ravioli sa švojom i tartufima, pate od švoje, pašteta od švoje, juha od bundeve i švoje, juha od tikvica i švoje... Trista gastronomskih čuda od samo jednoga ribljega - lista! Možda stoga ne čudi, kako rekoše u Dajli, što se ovdje vode i one teške medijsko-pravne bitke oko samostanskih zdanja, u kojima su fratri benediktinci posebnim receptima pripremali švoje na svoj način.
   Bilo kako bilo, Slavoncima, a posebno stranim gostima, specijaliteti od švoja istinski su se dopali. A Slavonke, oduševljene sjajnom trpezom, su izrazile želju da ih slikamo sa njihovim ljubaznim domaćinom Goranom Tatalovićem. Pa kako bi takvu molbu mogli odbiti?

Facebook komentari