Vodnjan-Zanimljiva predavanja na smotri maslinovih ulja

MONOSORTNO ULJE OD AUTOHTONIH SORATA I BIOLOŠKA PROIZVODNJA UVODI MASLINARE U EU
I ovogodišnja 14. smotra djevi?anskog maslinovog ulja u Vodnjanu donijela je predavanja zanimljiva ne samo maslinarima ve? i svima onima koji se pitaju što to osim sunca, mora i nekretnina imamo za prodaju. Prof. ?ani Ben?i? u iznimno entuzijasti?kom predavanju iznio je podatke o eksponencijalnom rastu potražnje za maslinovim uljem u cijelom svijetu, a posebno onog kvalitetnog ekstra djevi?anskog. Kaže, protiv talijanskih i španjolskih maslinara s njihovim visoko mehaniziranim uzgojem maslina nemamo šanse ako ne igramo na kartu velikog broja autohtonih sorata maslina koje Istra posjeduje i ako se ne potrudimo dati kvalitetnije ulje i posebnijeg okusa od njihovog dobivenog masovnom proizvodnjom.
Dodatnu prednost imamo u ?injenici da postoje tereni (primjer su stari maslinici) koja su nikako ili vrlo malo zaga?eni pesticidima i mineralnim gnjojivima što omogu?ava proizvodnju biološkog djevi?anskog ulja koje je 80-100% skuplje od ulja dobivenog modernim poljoprivrednim tehnikama. Pohvalio je Vodnjan, dvije godine za redom svjetski šampion ekstra djevi?anskog ulja, jer ide za proizvodnjom vrhunskom ulja od autohtonih sorti.U drugom predavanju, Mr. sc. Nenad Hrelja predstavio je svoj magistarski rad u kojem istražuje koje sorte maslina su pogodne za oprašivanje ženske vodnjanske buže i ustvrdio da su to leccino i i istarska bjelica.
U tre?em predavanju Franko Raguž predstavio je vodnjansku udrugu maslinara, vinara i sto?ara Agroturist i njihove projekte, te iznio karakteristike autohtonih sorata maslina sa vodnjanštine i njihova nastojanja da sadni materijal tih sorata bude što dostupniji za budu?e nasade. U suradnji sa SMS Prehrambenim razvojnim centrom radi se na specifikaciji Oznake Zaštite Izvornosti - OZI (ekvivalentno talijanskom DOP). Cilj je napraviti "otisak prsta" ili fingerprint svakog ulja dobivenog od autohtonih vodnjanskih sorti po njihovom kemijskom sastavu i okusno-mirisnim svojstvima, što je nužan korak u borbi protiv u zadnje vrijeme tako ?estih prevara na prehrambenom tržištu, a profitirati mogu kako i lokalni proizvo?a?i tako i potroša?i koji ?e znati što kupuju.
Na kraju, posjetitelji su mogli degustirati šezdesetak ulja, ovogodišnjih dobitnika zlatnih, srebrnih i bron?anih medalja. Osobno mi je veliko zadovoljstvo bilo po prvi put kušati monosortna ulja od autohtonih sorata buže, žižolere, rošinjole i istarske bjelice. Sva vrhunska a okusom potpuno razlli?iti svjetovi, buža ugodno slatka, žižolera travnatog mirisa i blago pikantna, bjelica izrazito pikantna. Sljubljivanje njih s jelima bit ?e novi izazov istarskim gastronomskim guruima. (Goran Zgrabli?)