Vlada nepromišljenim i kratkovidnim mjerama kažnjava one koji žele raditi

IZJAVA SABORSKOG ZASTUPNIKA IDS-A TULIJA DEMETLIKE
Smanjenje praga za oporezivanje studentskih zarada za više od tri puta prvi je veliki gaf Vlade u 2017. godini. Umjesto da Vlada predloži konkretne mjere za poboljšanje standarda naših studenata, ona ne samo da ih demotivira, nego i sprječava da vlastitim radom kreiraju svoju budućnost.

Kao i u mnogim drugim slučajevima, Vlada nepromišljenim i kratkovidnim mjerama kažnjava one koji žele raditi. Država će smanjenjem praga za oporezivanje studentskih zarada uprihoditi zaista zanemariv iznos, dok će s druge strane 75 tisuća studenata biti kažnjeno za rad, trud i požrtvovnost. Mnogim studentima rad uz studiranje jedini je izvor financiranja školovanja, a ujedno predstavlja dodatno iskustvo i stjecanje dragocjenih radnih navika, što se uklapa u preporuke gospodarstvenika.

Zaoštravanjem fiskalne represije država zapravo potiče nerad i nudi razlog više studentima za odlazak u inozemstvo i razlog manje da svoje znanje u budućnosti ulažu u prosperitet naše zemlje. Jedina je poruka koju Vlada šalje našim studentima da se u ovoj državi ne isplati ni raditi ni truditi. Studenti su veliki kapital svake zemlje, a odnos prema studentima pokazuje razvijenost, odnosno nerazvijenost našeg društva.  

S druge strane, IDS-u je obrazovanje mladih oduvijek jedan od prioriteta. To smo i dokazali ulaganjem u obnovu škola u Istri, otvaranjem menze i sveučilišnog kampusa u Puli te obnovom pulskog sveučilišta.

U više smo navrata upozoravali da novom poreznom reformom srljamo unatrag i kočimo oporavak i daljnji razvoj hrvatskog gospodarstva. Upozoravali smo na brojne nedostatke porezne reforme koja osim što će nanijeti dugoročnu štetu turizmu, najpropulzivnijoj grani hrvatskog gospodarstva, pogađa i jednu od najranjivijih i najperspektivnijih skupina društva – studente.

Ponovit ću još jednom, porezna reforma dugoročno je štetna, nepromišljena i strateški potpuno promašena. Apsurdan financijski udar na studente samo je još jedan dokaz u prilog tome. (REX)

Facebook komentari