Visokokvalitetni eko proizvodi na ovogodišnjoj Histrii

Visokokvalitetni eko proizvodi na ovogodišnjoj Histrii-76907

NOVITETI U GASTRO SVIJETU NAŠEG KRAJA
Jučer je u pulskom Domu hrvatskih branitelja otvorena 24. Izložba hrane i pića Histria.
Tijekom službenog otvorenja, proizvođačima – izlagačima novih proizvoda dodijeljena su priznanja. Predstavljeno je čak 66 nova proizvoda, odnosno 37 proizvođača, dok na izložbi sudjeluje ukupno 73 izlagača.

Histria traje do 13. travnja, a ovogodišnje izdanje posvećeno je ekološkoj proizvodnji i ponudi. Tradicionalno, na izložbi su posebno zastupljeni novi proizvodi te proizvodi koji su označeni kao nositelji znakova kvalitete.

Zaista na štandovima se nalaze isključivo najkvalitetniji proizvodi domaćih istarskih i hrvatskih proizvođača. Proizvodi se odlikuju, ne samo visokom kvalitetom, nego i ekološkim karakteristikama i inovativnošću.
Izdvojiti ćemo samo neke od proizvoda koje smo imali priliku probati i razgledati.

Izdvajamo namaz od pršuta i tartufa iz Pisiniuma, torte izrađene od džemova s jagodama, lavandom, laticama kamelije, čokolade… koje stižu iz Opatije, istarski ovčji sirevi OPG-a Sia, Guran, u Svetom Petru u šumi nagrađena kobasica obogaćena šparogama… svoje su proizvode izložili i proizvođači suhomesnatih proizvoda iz drugih krajeva Hrvatske, iz Slavonije su stigli slatkiši. Čak nekoliko štandova nudi proizvode od aronije, zanimljivi su i sokovi od mandarina eko OPG-a Klaudia Krstičević, iznenađuju proizvodi od ghee maslaca, tu je i odlično bučino ulje, eko brašna, medovi, džemovi, vina i rakije…

Dio izložbe su i prezentacije i stručna predavanja. Drugog dana izložbe, 12. travnja, na rasporedu će biti stručna predavanja posvećena eko-certificiranju, standardima u ekološkoj poljoprivredi i poticajima za ekološke izlagače.

Novost ovogodišnje Histrie jest i suradnja s Turističkom zajednicom Grada Pule u sklopu koje se u vanjskom izlagačkom dijelu predstavljaju istarske gastro manifestacije. (Piše: Doris Floričić/Foto: Manuel Angelini)