Via Adriatica, turističko-planinarski put od Kamenjaka do Prevlake

SREĆKO VUKOV: "1000 KM PRIRODNIH, KULTURNIH I POVIJESNIH ZNAMENITOSTI"
Via Adriatica je turističko-planinarski put koji povezuje sve hrvatske priobalne planine, brda i planinske masive, uključujući i nekoliko Nacionalnih parkova, Parkova prirode i Zaštićenih krajolika, ali i neke masive malo uvučene u kontinent koji zbog svoje ljepote nisu mogli biti isključeni iz staze, poput NP Risnjak ili masiva Dinare.

Početak staze je na samom vrhu istarskog poluotoka Kamenjaka a završna točka je na krajnjem jugu Hrvatske, poluotoku Prevlaci. Moglo bi se još reći da Via Adriatica ide ne samo od poluotoka do poluotoka nego i od Pule do Dubrovnika odnosno od aerodroma do aerodroma, što je itekako praktično. Ukupna duljina staze trebala bi iznositi oko 1000 kilometara, no točna ukupna kilometraža biti će poznata tek nakon nekoliko prehodavanja i naknadnih korekcija s ciljem da se dobije idealna putanja sa što više prirodnih, kulturnih i povijesnih znamenitosti.

Ideja je u glavi Srećka Vukova, predsjednika i osnivača Pustolovno-ekološke udruge AktivNatura živjela već neko vrijeme ali tek kad ju je prenio svom prijatelju i kolegi iz AktivNature Bruni Meziću, krenula je njena realizacija.

Temeljna misao ideje je povezati sve dosad poznate vrhove, planine, izvore rijeka, slikopisna sela, mjesta i gradove brdsko-planinskog priobalja Hrvatske u jednu cjelinu, koristeći uglavnom već postojeće označene i neoznačene staze, šumske puteve, makadame pa mjestimično čak i lokalne asfaltne prometnice.

Glavni je adut, a onda i kriterij pri odabiru trase pogled na Jadransko more i otoke gdje god je to moguće a zadržavajući se pritom što više u brdsko-planinskom pojasu. Pored pogleda na more jedan od aduta Via Adriatice svakako je i činjenica da ona prolazi i divljim predjelima kroz staništa specifičnih biljnih i životinjskih vrsta a da na svakoj točki staze imate maksimalno 5 sati hoda do najbliže civilizacije, što dodatno jamči sigurnost staze.

Što se prekrasne Istre tiče, Via Adriatica otprilike 100 kilometara svoje duljine prolazi kroz Istru, uključujući Park prirode Učku.

Počinje na turistički nekontaminiranom poluotoku Kamenjaku, zaštićenom krajoliku, pa zatim kroz živopisna mjesta poput Pomera zalazi u šumu Magran, spušta se do zaljeva Budava pa malo znanim putem prateći korito kanala zaljeva Budave stiže do prekrasnog mjestašca Mutvorana. Zatim preko lijepih mjesta Bratulića i Hreljića stiže do Puntere odakle se pruža lijep pogled na ušće rijeke Raše i tu se staza spušta u samu dolinu ušća koje prelazi mostovima na mreži kanala skroz do grada Raše.  Zatim se diže do sela Kapelica i ubrzo ulazi u prekrasan Labin gdje se spaja na već postojeći Istarski planinarski put (IPP). Spušta se gotovo do Rapca, u koji se može skrenuti na kupanje, opskrbu ili noćenje i zatim nastaviti IPP-om preko vrha Standar do Plominske luke a zatim i do starog grada Plomina gdje iz Mora izranja Učka i od kojeg počinju prvi planinski koraci Via Adriatice. Od Plomina cca 25 km hrptom predivne i raznolike Učke preko njenog najvišeg vrha Vojaka (1400m) do planinarskog doma Poklon (922m). Recimo da tu završava istarski dio Via Adriatice. Dalje se ona preko Lisine prebacuje do "Grobničkih Alpa" preko Kastavske šume i Lužine.

Valja napomenuti da je tih prvih 50-ak kilometara Via Adriatice od Kamenjaka do Labina nije dosad planinarski istraživano i mi smo uspjeli naći poveznice koristeći kojekakve stare i nove topografske karte i satelitske snimke. Taj dio nema nikakvu infrastrukturu niti oznake na stazi, niti objekte i ono što bi nama puno značilo je da domaći ljudi, planinari i šetači prođu taj dio koristeći GPS trag koji smo snimili kako bismo mogli dobiti potrebnu povratnu informaciju s terena i eventualno napraviti koreklcije staze kako bi ona poprimila optimalnu putanju i kako bismo izbjegli zadiranja u privatne posjede.

Šire gledano, dosad smo snimili oko 800 km od ukupno cca 1000 km GPS tragova Via Adriatice, stotine fotografija i nešto video materijala jer mislimo da tako najkvalitetnije i najuvjerljivije možemo promovirati ideju Via Adriatice. Bša se ovih dana spremamo u Dalmaciju na 10 dana snimati GPS tragove na Biokovu i južnije. Snimljeni GPS tragovi i foto/video materijali spadaju u ciljeve prve faze realizacije ideje Via Adriatice, cilj sljedeće faze je sav taj uvjerljivi materijal koristiti kako bismo relevantne državne institucije ponukali da se uključe u opremanje staze kako bismo je čim prije pustili "u pogon". Pod opremanjem mislim na postavljanje vertikalne signalizacije, proizvodnju i postavljanje i održavanje tipskih skloništa na svakih cca 3-4 sata hoda, izradu karata, tiskanje vodiča, izradu mobilne aplikacije i kvalitetnog i preglednog weba itd.

Pozivamo Ministarstvo turizma, zatim Ministarstvo zaštite okoliša, Ministarstvo regionalnog razvoja, Ministarstvo kulture, Hrvatski planinatrski savez (HPS) čiji smo i sami članovi, Hrvatsku gorsku službu spašavanja (HGSS), Hrvatsku turističku zajednicu, Općine i gradove, lokalne Turističke zajednice, Planinarska društva i sve one koji dosad nisu da prepoznaju značaj projekta Via Adriatice i da se uključe i omoguće financijski i u svakom drugom pogledu da se realiziraju nabrojani ciljevi druge faze Projekta kako bi staza čim prije mogla zaživjeti.

Ujedno zahvaljujemo svim pojedincima koji nas podržavaju i koji su nam od neprocjenjive pomoći na terenu, zahvaljujemo svim planinarskim društvima, općinama i gradovima koji su nas dosad podržali jer bez te podrške ideja nema šansu. To nije projekt nikog pojedinačno, to je projekt svakog od nas koji na bilo koji način podrži ideju i na taj način pomogne u njenoj realizaciji.

Najveće bogatstvo i vrijednost ovog projekta je u prvom redu mogućnost da od njega imaju koristi lokalne zajednice ali i hrvatski turizam u cjelini jer Via Adriatica predstavlja novi turistički proizvod omogućujući ljudima i/ili agencijama i državnim institucijama da naplate vođenje stazom, usluge logistike, smještaj u apartmanima, hotelima ili kampovima, opskrbljivanje u trgovinama itd.

Kao drugo, velika je vrijednost i da se imamo u svijetu čime dičiti i pohvaliti jer po mom skromnom i možda subjektivnom mišljenju Via Adriatica će biti najatraktivnija dugometražna staza na svijetu, u što se možete uvjeriti iz priloženog foto i video materijala na Facebook stranici staze: https://www.facebook.com/viaadriatica/ - poručuje Srećko Vukov.

(J. Vitasović)

Facebook komentari