Veslači «Istre» osvojili 6. mjesto na državnom prvenstvu

ODRŽANO 19.(66.) PRVENSTVO HRVATSKE U VESLANJU
Na ovogodišnjem Prvenstvu RH u veslanju Veslački klub ''Istra'' Pula, između 36 hrvatskih veslačkih klubova, osvojio je 6. mjesto i time popravio prošlogodišnji plasman za jedno mjesto. Ovaj značajni rezultat, pod vodstvom glavnog trenera Elvisa Orbanića i njegovih pomoćnika Petra Banovca, Anje Svećarovski i Roberta Piljana, postigli su: 4 seniora/ke, 10 juniora/ki, 14 mlađih juniora/ki i 11 kadeta/kinja ili ukupno 39 veslača i veslačica.
Po kategorijama plasman je slijedeći:
seniori ................11. mjesto s osvojenih  5,00 bodova,
juniori ................. 4. mjesto s osvojenih 12,64 bodaova,
mlađi juniori ....... 3. mjesto s osvojenih 12,74 bodova i
kadeti ................ 13. mjesto s osvojenih   2,60 bodova.
Medalje su osvojili:
Srebrne: ženska seniorska posada u dvojcu na pariće Anja Svećarovski i Asja Žero; ženska juniorska posada u dvojcu bez kormilara Tisa Nalić i Katarina Stanković;
muška mlađejuniorska posada u osmercu Ivan Piton, Bruno Dušić, Alessio Poropat, Andrija Žiković, Antonio Marković, Patrik Prnjak, Armando Milovan, Daniel Banko i kormilar Antonio Piljan,  te kadet u samcu Manuel Širola;
Brončane: muška seniorska posada u dvojcu s kormilarom Semian Mejak, Igor Zenzerović i kormilar Marko Bakija; muška juniorska posada u četvercu bez kormilara Igor Zenzerović, Moris Mihovilović, Mario Jelčić i Vjekoslav Žiković; muška mlađejuniorska posada u dvojcu bez kormilara Alesio Poropat i Bruno Dušić; muška mlađejuniorska posada u četvercu s kormilarom Ivan Piton, Andrija Žiković, Antonio Marković, Patrik Prnjak i kormilar Marko Bakija.
Bodove za Klub su još osvojile posade koje su izborile nastup u ''A'' finalu: dvojac na pariće kadetkinja; ženski mlađejuniorski samac; ženski juniorski samac i juniorski osmerac.  
«Prvenstvo se održavalo u dva odvojena termina: za seniore sredinom svibnja, a za juniore i kadete prvog vikenda u srpnju. Naš Klub se zalagao da se Prvenstvo održi objedinjeno krajem ljeta ili početkom jeseni. Međutim, prevladalo je mišljenje po kojem veslačka sezona treba završiti velikim europskim i svjetskim prvenstvima, a ne državnim. Ovakvim stavom klubovi poput našega su dvostruko oštećeni: našim veslačima i veslačicama, koji se nisu izborili za nastup u Hrvatskoj veslačkoj izbornoj vrsti već početkom ljeta je završila sezona i drugo: mnogi naši veslači i veslačice iz seniorskog pogona studiraju izvan Pule i ne možemo ih do ljetnog raspusta niti dovesti u Klub, a kamoli utrenirati za osvajanje bodova na Prvenstvu RH. A svaki seniorski rezultat po važećim propozicijama vrijedi dvostruko od istog kadetskog rezultata. Osim toga, zbog ovakvog rasporeda održavanja Prvenstva, koji pogoduje veslačkim klubovim s jakim sveučilišnim centrima, naš Klub prerano napuštaju dobri klupski seniori, jer nemaju prave motivacije za bavljenje veslanjem već od proljeća.
Razvidno je da je ovo osvojeno 6. mjesto u RH itekako vrijedno za naš Klub, jer se moralo izboriti u navedenim nepovoljnim uvjetima. Ipak, ostala je stanovita žal što nismo uspjeli u ni jednoj disciplini osvojiti zlatnu medalju, jer nam je to zlato u nekoliko finala izmaklo ''za dlaku''», kazali su iz Kluba. Glavni trener je, uz veliko zadovoljstvo postignutim rezultatom, prokomentirao neosvajanje prvog mjesta riječima: ''Ne osvajaju se na Državnom prvenstvu medalje lako, a kamoli zlatne! Svi su došli spremni i željni slave!''. (REX)

Facebook komentari