Vesela noć na “Danima školjaka”

STRUGALICA
Piše: Damir Strugar
Uvijek me privlačila sjeverozapadna obala Istre. Valjda zato što je najudaljenija od Pule. Pogotovo kad je do mene došla specijalna pozivnica s pitanjem. A ono je glasilo: "Želite li iskusiti slasne zalogaje na bazi školjaka sjeverozapadne Istre te ih sljubiti s cijenjenim lokalnim vinima i maslinovim uljima vrhunske kvalitete?" Naravno da se takav poziv ne odbija. Pogotovo kada ga uputi vrhunski gastronomski stručnjak kao što je Goran Tatalović, koji već godinama vodi popularnu konobu "San Benedetto" u Dajli. Gastronomski znalci pričaju da je tamo tako dobro da će skoro umirovljeni papa Benedikt XVI kao novopečeni umirovljenik doći u svoj samostan u Dajlu i kušati u ovoj simpatičnoj konobi ovdašnje gastronomske specijalitete.
A zapravo sjeverozapadna obala Istre - od Novigrada do Umaga i Savudrije - već je formirala svoju ugostiteljsko-gastronomsku predsezonu i posezonu. Imali smo tako prilike blagovati na "Danima šparoga", potom na "Danima švoja" , popularnoj ribi listu, za koju kaže da je baš ovdje najbolja, jer se ovdje mrijesti i razmnožava. Prije dva mjeseca bila je upriličena manifestacija "Dani jadranskih lignji", a od 1.veljače pa do 23.ožujka upravo su u tijeku "Dani školjaka".
- Poseban doživljaj za zahtjevna nepca pružaju istarske školjke - kapešante, pedoći, dondole, mušule, kanaštrele i oštrige! - kaže nam dobri duh konobe "San benedetto" Goran Tatalović. Slavonac koji je prije 25 ljeta rodni daruvar zamijenio Istrom. Ovdje se skrasio, oženio Istrijanku i istarski poluotok smatra svojim drugim zavičajem. - Školjke su najbolje zimi, a njihov nježan i pun okus dolazi iz životom bogatog podmorja, iz čistog mora, sa stjenovitog i pjeskovitog dna u dubinama pred razvedenom obalom sjeverozapadne Istre! - poetski nam objašnjava Goran Tatalović.
Kako bi se uvjerili u njegove riječi, valjalo nam se baciti na posao! Degustirali smo školjke, pripremljene prema starim ribarskim običajima: u buzari s češnjakom, peršinom i rajčicama, s roštilja, iz pećnice, neke čak i sirove, začinjene domaćim ekstra djevičanskim maslinovim uljem i kapljicom limuna. I što reći, nego - fenomenalno! Posebno me se dojmio namaz od školjaka, nešto zaista posebno!
- Potrudili smo se da gostima i u zimske dane ponudimo nešto novo i originalno! - govori nam Goran. - Ovdje je blizu Slovenija i Italija i često nas posjećuju baš ti turisti,a oni su veliki gurmani i uvijek traže nešto posebno. Nakon "Dana šparoga, švoja i lignji", mislim da su "Dani školjaka" puni pogodak i prava prigoda da se degustiraju najbolje istarske školjke u najboljem gastronomskom periodu! - uvjeren je naš sjajni domaćin Goran Tatalović.
I ne samo to! Znalci kažu da je školjka poput spužve i da dobro upija! Ne treba stoga ni sumnjati da se malvazija ili teran jako dobro sljubljuju s njima i da se nakon školjki može kvalitetno, ali i dobro popiti! A još ako je u društvu kakva gitara, kao što je to našom posjetom i prigodom bilo - eto ti recepta za puni uspjeh!
U svemu tome i u društvu sveca Benedikta na zidu, netko je upitao Bajrama Ljatifija koju on školjku najviše voli?
- Koju školjku najviše voljim? Pa da ti kažem ko bratu - srednjoškoljku...! - kao iz topa duhovito uzvrati Ljatifi.

Facebook komentari