Večeras predstava ‘‘Mistero Buffo’’ u INK Pula

PETAK, 16. LISTOPADA 2020. U 20 SATI
Najavljujemo reprizu predstave ''Mistero Buffo'' Daria Foa u izvedbi Valtera Roše, koje će se upriličiti u petak, 16. listopada 2020. u 20 sati u velikoj dvorani INK Gradskog kazališta Pula.

''Mistero Buffo'', zbirka satiričnih monologa, djelo je talijanskog nobelovca Darija Foa, nastala 1969. godine no i danas je vrlo aktualna. Temelji se na Foovom istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije tzv. giullara, odnosno, lakrdijaša.

Svoje teme uglavnom pronalaze u subverzivnom, alternativnom, čitanju biblijskih tema. Lakrdijaši nisu vrijeđali vjeru, Boga i Svece već su razotkrivali i ismijavali sve one koji su iskorištavali religiju za svoje vlastite ciljeve. Ono što je vrlo zanimljivo je da nam te lakrdije pokazuju kako je srednji vijek, iako smatran mračnim periodom u povijesti čovječanstva, ipak imao neke svijetle točke; a to je ponajprije duh naroda, koji je, potlačen, iskorištavan i ugnjetavan, duhom bio vrlo slobodan.

Tekst je preveden na istarsku čakavicu, no, prema uzoru na original, ova naša čakavica je “zbaštardana”, “remixirana” koja u sebi ima elemente raznih istarskih govora.

Lakrdije: Moralnost Slijepca i Hromoga, Kain i Abel, Čudo na vjenčanju u Kani, Igra Luđaka pod križem, Scapinov grammelot, Prvo čudo mladoga Isusa, Bonifacije VIII, Gladni Zanni, Lazarovo uskrsnuće, Rođenje lakrdijaša, Marija pod križem, Grammelot engleskog odvjetnika.

AUTOR: Dario Fo
PRIJEVOD: Valter Roša i Aleksandar Bančić
IGRA: Valter Roša

(REX)

Facebook komentari