Večer novigradske kapešante

NOVIGRADSKA KAPEŠANTA I VRHUNSKA VINA U SUBOTU U NOVIGRADU
U subotu, 1. lipnja u novigradskoj lučici Mandrač, duž gradske rive, s početkom u 19 sati održat će se 10. izdanje gourmet manifestacije Večer novigradske kapešante

Manifestacija je posvećena novigradskoj kapešanti, školjki jakobovoj kapici, za koju znalci kažu kako je najbolja na svijetu upravo u novigradskom akvatoriju, zbog miješanja slatke riječne i slane morske vode na ušću Mirne na Antenalu, odnosno velikih količina muljevite vode koja pristiže rijekom Mirnom u novigradski akvatorij. Te znanstveno utvrđene činjenice, s kojima su se složili i svjetski kulinarski znalci, u Novigradu su odlučili iskoristiti i na primjeren način valorizirati, pa je tako ova morska delicija postala jedan od važnih gourmet aduta Novigrada, te je na koncu dobila i njoj posvećenu gastro-manifestaciju – Večer novigradske kapešante.

U okviru ovog gourmet eventa posjetitelje će dočekati pravi praznik za nepce, ali i sva druga osjetila. Moći će se tako degustirati ukusna i maštovita jela od kapešante i drugih školjaka, koja će posebno za ovu prigodu osmisliti i pripremiti iskusni kulinarski chefovi, a koja će se na licu mjesta moći sljubiti s vrhunskim vinima novigradskih vinara. 

Svoje će proizvode, nastale kao dar prirode i rada vrijednih ljudskih ruku, na malom popratnom sajmu ponuditi i drugi neposredni proizvođači poljoprivrednih i drugih autohtonih proizvoda. Moći će se tako kušati, a po promotivnim cijenama i kupiti, izvrsna ekstra-djevičanska maslinova ulja, sir i mliječne proizvode, pršut i druge suhomesnate delicije, tjesteninu iz kućne radinosti, med i domaće marmelade, prirodnu kozmetiku i još mnogo, mnogo toga... Ova bogata eno i gastro ponuda dočekat će vas na impozantnom, stotinjak metara dugačkom stolu, postavljenom duž čitave gradske lučice, popularnog Mandrača. Bit će tu i prodajna izložba rukom rađenog izvornog suvenira i drugih rukotvorina, dok će se za glazbenu kulisu ovoga puta pobrinuti Alfa time band.

U nastavku Mandrača, pored degustacijske eno-gastro ponude, posjetitelje očekuje i prava „ribarska fešta po domaće“, uz tradicionalna jela od ribe i morskih plodova, domaće vino i atmosferu domaće fešte. 

Organizator Večeri novigradske kapešante je Turistička zajednica Grada Novigrada-Cittanova, a partneri u realizaciji su Udruga vinara Novigrad i novigradska tvrtka Aminess hoteli i kampovi. 

(REx)  

Facebook komentari