Valbandon ispod čripnje

U SUBOTU 10. MEDITERANSKO NATJECANJE  U PRIPREMANJU JELA ISPOD ČRIPNJE
10. Mediteransko natjecanje  u pripremanju jela ispod čripnje, održati će se u subotu, 25. kolovoza na valbandonskoj plaži.

Prekrivena žarom, čripnja/peka u sebi skriva raznolike sastojke za veličanstveni susret ljubitelja dobre, osobito tradicionalne, istarske kuhinje. Biti proglašen majstorom pripremanja jela 'spod čripnje, potvrda je istinskom znanju, pa se za ovo valbandonsko natjecanje svake godine prijavljuje sve više natjecatelja s kuharskom kapom na glavi.

Dvadeset i pet  obiteljsko-amatersko-prijateljskih prijavljenih ekipa iz južne Istre, s ukupno oko 125 natjecatelja, uz ostale sadržaje,  natjecat će se u pripremanju hrane ispod čripnje te najavljuju delicije od mesa: divljači, boškarina, janjetine, teletine, svinjetine ...  od riba i morskih mekušaca do kruha. Za posjetitelje se sprema posebno iznenađenje - jela napravljena ispod mega čripnje.
Propozicije na natjecatelje za pripremanje jela ispod čripnji:
-ekipe donose svoje čripnje i sastojke, svaka ekipa samostalno odlučuje o sastojcima/namirnicama koje će pripremati ispod čripnje (meso, riba, ostalo...), Turistička zajednica organizira ložišta za čripnje, potreban žar/ugljen, tanjure za prezentaciju žiriju te dobro druženje na valbandonskoj plaži uz Duo Magnoliju, Festival lubenica, sangria party, proizvođače istarskih gastro proizvoda i suvenira, vatromet...

PROGRAM MANIFESTACIJE:
18,00 - 20,00 sati  
- natjecanje u pripremanju jela pod čripnjom
- mega čripnje za posjetitelje
18,30 sati
- degustacija i prodaja istarskih gastro proizvoda od maslinovog ulja, sira, meda, vina, kolača
- prodaja istarskih suvenira
- Festival Lubenica - obzirom je Valbandon oduvijek bio poljoprivredni dio Općine Fažana, pored vina, maslinovog ulja, uzgoj lubenica sastavni je dio poljoprivrednih aktivnosti, čiji se plodovi  upravo sada beru. Stoga  Valbandon ispod čripnje obogaćujemo sadržajima od lubenice: „LubenicArt" - izložba i kreativna radionica izrade umjetničkih slika nastalih rezbarenjem lubenica, sangria-party, „lubenica cut" i voćni ražnjići,  degustacija i prodaja lubenica
21,30 sati  
-proglašenje pobjednika u pripremanju  čripnja, posebno se ocjenjuju mesne, posebno riblje čripnje
Svijesni  ograničenja i problema  koji su nastali kao posljedica redukcije  vode, ove godine je donesena odluka  o modificiranju  akcije  odabira najuređenijih  površina.  Naime, umjesto uređenja kompletnih okućnica  i zelenih površina za koje je potrebno zalijevanje, ove godine ćemo nagrađivati  detalje, posebnosti,ukupan dojam  izloga, ugostiteljskih terasa, prodajnih prostora, štandova  i svega onoga što dorninosi izgledu  prostora  i podiže kvalitetu ponude turističke destinacije.
Zabavni program uz Duo Magnolija
Vatromet  s mora (REX)