Utrkom označen početak Mjeseca borbe protiv ovisnosti – VIDEO

NAJAVLJEN NIZ AKTIVNOSTI
Na šetalištu Lungomare je jutros po prekrasnom sunčanom vremenu održana utrka učenika pulskih osnovnih škola kojom se obilježava početak Mjeseca borbe protiv ovisnosti. Utrka je organizirana  u suradnji sa Gradom Pula, Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije, Gradskim društvom Crvenog križa Pula, Istarskom županijom (kampanja Bježi/Via), Pula Sportom, Udrugom UZPIRO, OŠ Stoja i OŠ Veruda. Osim učenika OŠ Stoja i OŠ Veruda, u utrci su sudjelovali i predstavnici organizatora.

Start utrke bio je na Mornaru, a cilj u Gortanovoj uvali.
Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci kazala je kako je važno zajedništvo svih institucija koje se direktno ili indirektno bave ovisnostima u prevenciji, te dodala da Grad Pula ima Vijeće za komunalnu prevenciju sačinjenu od predstavnika tih instutucija na razini Grada. ‘Model je potekao iz primjera dobre prakse. Svake godine donosimo akcijski plan, a ovaj mjesec aktivni smo s dvije manifestacije: ‘Baci drogu u koš’ i ‘Život bez droge je prva liga’.

Okupljene su pozdravile načelnica Policijske postaje Pula-Pola Tatjana Božac-Maksić i policijska glasnogovornica Suzana Sokač koja je dala rezultate natječaja za najbolji slogan ovogodišnjeg Mjeseca borbe protiv ovisnosti. Na natječaj je pristiglo 78 slogana, a tri najbolja imali su David Glavaš iz OŠ Veli Vrh, Leon Dukanović iz OŠ Giuseppina Martinuzzi i Klaudija Mijačević iz OŠ Monte Zaro.

Mile Orešković je ispred Službe organiziranog kriminaliteta najavio pojačane mjere tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se obilježava od 15. studenoga do 15. prosinca. Pojačane mjere obuhvaćaju pojačanu kontrolu vozača u cilju pronalaska droge, pojačanu kontrolu graničnih prijelaza, te kafića i drugih mjesta u cilju pronalaska droga. Vezano za ovogodišnje akcije policije, Orešković je rekao kako bilježe bolje rezultate u evidencija i zapljenama, te je u prvih 9 mjeseci 2016. evidentirano 16,2% više kaznenih djela nego u istom razdoblju lani.

Bolje rezultate bilježe i u Zavodu za javno zdravstvo. Kako je istaknula Voditeljica Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Helena Mitrović, manje je evidentiranih novih heroinskih ovisnika, te je situacija stabilna, a problem s kojim se susreću je sve manje prijavljenih konzumenata marihuane i amfetamina, iako podaci pokazuju da takvih osoba ima sve više. Mitrović je danas ujedno najavila aktivnosti Zavoda za javno zdravstvo tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti. To su predavanja o drogama za osmaše i roditelje, kao i tribine o alkoholizmu koje Zavod provodi u suradnji s MUP-om. Više u video prilogu. (Piše/Video: Doris Floričić/Foto: Manuel Angelini)

Video vezan uz članak

Facebook komentari