Uspješan Noćni marš za prava žena u Puli-LIVE VIDEO

OKO 300 PROSVJEDNIKA DALO POČAST I BORBI RADNICA BIVŠE ARENE TIKOTAŽE
Na Međunarodni dan žena oko 300 ljudi odazvalo se na poziv Udruge PANK i krenulo u prvi Noćni marš u Puli. Na trgu Portarata velik broj Puljana ovog je petka, 8. ožujka pokazalo da borba žena za jednakost i rodnu ravnopravnost živi i u ovom istarskom gradu. Uz brojne transparente i uzvikivanje parola Puljanke i Puljani poslali su poruke nezadovoljstva položajem žena u društvu koje se ogleda u brojnim primjerima neravnopravnosti. Činjenica je da su na rukovodećim pozicijama u Hrvatskoj u 71% slučajeva muškarci, bez obzira na to što razmjerno više žena završava fakultete i doktorate.

Prosvjed je počeo u 18 sati na Trgu Portarata.  Nakon što je Anđela Dorić pročitala pjesmu Drage Gervaisa "One su hodile" iz koje je izvučen i moto ovog marša, "Trde i odlučene, udružene i složne za ženska prava sada!" povorka je krenula preko Giardina do prve postaje - ispred bivše Arene Trikotaže. Tamo je održan govor u ime bivših radnica koje su se borile za očuvanje tekstilne industrije i svojih radnih mjestaprije nego što je Arena Trikotaža ugašena 2014.
Marš se nastavio Rivom, uz trube automobila pa Kandlerovom do Foruma i nazad Ulicom Sergijevaca do Trga Portarate. Dodatno su začinile vrelu atmosferu i tri DJ-ice koje su prošle DJ radionicu za djevojke u organizaciji EduSplasha i Soul tinga. Odjednom glazba je stala i cijela Portarata i okolne zgrade ostale se u mraku sljedećih 15 minuta. Nestalo je struje, no prosvjed se nastavio. U mraku je pročitano je ismo podrške  predsjednice Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, a okupljenima su se obratili i članovi Radničke fronte. Ubrzo nakon što se električna energija vratila, skup je završio uz jedan završni uzvik - "Živio Osmi Mart!"

Live video Noćnog marša od Kandlerove do Ulice Sergijevaca:

Noćni marš za prava žena u Puli ✊��

Posted by Regional Express on Friday, 8 March 2019

(Renata Šimić/ Foto : Elvis Malagić)

Facebook komentari