Umro je Ante dr. Mihovilović

IN MEMORIAM
7. veljače 2018. godine napustio nas je liječnik, intelektualac, humanist, poliglot, ljubitelj umjetnosti, naš čovik Ante dr. Mihovilović.

Ante dr. Mihovilović, rođen je 1938. godine u Kučinama kod Splita, od istarskih roditelja – učitelja i domačice. Pred kraj Drugog svjetskog rata vračaju se u Istru.

U Puli završava gimnaziju i odlazi u Zagreb na studij medicine. Kao student bavi se  košarkom te sa sveučilišnom ekipom biva prvakom Jugoslavije.  

Po završenoj specijalizaciji neuropsihijatrije radi u Općoj bolnici Pula, s prekidom od 1972.-1978. godine, koje je stjecajem okolnosti proveo u Njemačkoj. I u tuđini igra košarku u prvoj Njemačkoj ligi, predaje na univerzitetu i postiže titulu oberarzt.

Po povratku koristi znanje i bogato iskustvo stečeno tijekom rada u vrhunskim klinikama. Zanimljivo je da je prvi u Općoj bolnici Pula stavio u uporabu aparat za ultrazvuk te obučio kolege za rad na istom. Ubrzo radi na formiranju neurologije kao zasebnog odjela.

Na mjesto ravnatelja Opće bolnice Pula dolazi 1991. godine sa mjesta rukovoditelja Odjela za neurologiju. Osobito je bio ponosan na vrijeme ratnog ravnateljstva i na sve što je u tom razdoblju učinio, uključujuću i prihvat izbjeglica iz Dubrovnika sa broda Slavija. U mirovinu odlazi sa mjesta liječnika u pravosuđu gdje je proveo zadnje djelatne godine.

Kao dugogodišnji organizator likovne smotre „Salon pod hrastom“ uživa u ljubavi prema umjetnosti što i okrunjuje diplomom s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i titulom magistra povijesti umjetnosti.  (REX)

Facebook komentari