Umjesto zahlađenja stižu pljuskovi s grmljavinom

ZA DANAS OGLAŠEN METEOALARM
Državni hidrometeorološki zavod je za danas za istarsko područje oglasio meteoalarm.

Za zapadnu obalu Istre je oglašen narančasti stupanj pripravnosti koji je posebno značajan za nautičare:
Jako, mjestimice vrlo jako jugo. najjači udar vjetra 35-50 cv (65-95 km/h) UTJECAJ: Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila.
Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Za ostatak istarskog poluotoka oglašen je žuti stupanj pripravnosti:
Pljuskovi s grmljavinom! vjerojatnost grmljavine 60-90 % BUDITE NA OPREZU zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom.
Jako i olujno jugo. srednja brzina vjetra > 40 km/h; najjači udar vjetra 65-90 km/h BUDITE NA OPREZU zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom zbog krhotina i grana nošenih vjetrom.

Trenutno u većini istarskog područja ne pada kiša, međutim, prema najavama meteorologa, ona je u dolasku, stoga se savjetuje oprez, u prometu i na moru. Moguće su i poplave…

Prevladavati će oblačno vrijeme uz kišu, a mogući su i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom uz obilne oborine u kratkom vremenskom roku, naročito na Kvarneru. Glavnina oborina očekuje se poslijepodne i navečer. Puhat će umjereno, na otvorenom moru povremeno jako jugo uz mogućnost olujnih udara. Jugo će u drugom dijelu dana postupno okrenuti na jugozapadnjak te pritom malo oslabiti. Temperature zraka ujednačene, kretat će se od 12 do 15 °C.

Srijeda će ipak donijeti malo sunca, u noći i prijepodne uz mjestimičnu kišu. Sredinom dana vrijeme će se postupno smiriti. Puhat će slabo do umjereno jugo i istočnjak, u drugom dijelu dana slab sjeverozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od 5 do 10 ˘C, dnevne vrijednosti između 11 i 14 °C.

U četvrtak ponovno pretežno oblačno vrijeme, u Gorskom kotaru uz mogućnost slabe susnježice i snijega. Puhat će slaba do umjerena bura, na otvorenom moru sjeverozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od 2 do 7 °C, dnevne vrijednosti između 9 i 12 °C.

Ima li izgleda za povratak zime?
Prema najnovijim prognostičkim modelima, vrlo je mala ili nikakva mogućnost skorog zahlađenja, a ovaj bi siječanj lako mogao postati rekorder u visokim temperaturama.
Čini se da će dotok hladnijeg zraka uglavnom zaobići naše krajeve, a da bi se prilikom ponovnog jačanja atlantskih ciklona naši krajevi ponovno mogli naći u toplom sektoru ciklona što bi moglo potrajati 10 i više dana.
Temperature zraka u tom slučaju zadržavale bi se iznad prosjeka, a iako bi u višem gorju povremeno bilo snijega, prava zima u nizinama bi izostala.
rex

Facebook komentari