Umjerena tjelesna aktivnost u ovim izazovnim vremenima

PIŠE: MORENA POGLAJEN CARIĆ, VIŠA TRENERICA FITNESSA I BODY INSTRUKTORICA, VODITELJICA SUNSET CENTRA U PULI
Nastavno na objavljeni prilog kako se nositi sa stresom danas savjetujem kako umjerenu tjelesnu aktivnost, najobičniju šetnju iskoristiti za regeneraciju živčanog sustava i balansiranje organskih sustava. Boravak na svježem zraku uz ovakvo prekrasno sunčano vrijeme (uz preporuke da se ne okupljate u grupama) sami ili uz jednog člana vaše uže obitelji jednostavno je lijek samo po sebi. Ako preporuke budu da se ne udaljavamo od kuće, hodati možete po stanu, dvorištu ili u mjestu (nema isprike za neaktivnost). Ali ako želite svoju šetnju i hodanje možete umjereno intenzivirati tako da koristite naš Body walking program, osviještenog hodanja (pratite da li vam korak započinje dotikom pete o pod i zatim prijenosom težine tijela preko cijelog stopala završava pritiskom palca o pod; da li su vam obje noge jednako osviještene u hodanju; da li pravilno dišete; da li vam obje ruke rade zamahe uz tijelo tako da palac i kažiprst gledaju prema naprijed) uz vježbe za razvoj koordinacije, snage, poticanje rada krvožilnog i dišnog sustava te povećanje kalorijske potrošnje.

Hodanje je najprirodnija aktivnost čovjeka i može biti umjereno intenzivna aktivnost koja će vam izbalansirati rad hormona i živčani sustav te tako umanjiti posljedice stresa na tijelo u ovim trenucima.
Pronađite mjesto sa što manje ljudi i neka vaše hodanje traje najmanje trideset minuta. Osvještavajući pravilnu aktivaciju stopala i zamahe rukama pokušajte produljiti vrijeme udaha na dva koraka (jedan korak se računa desna i lijeva noga) i vrijeme izdaha na dva koraka. Ako se dovoljno opustite i povežete sami sa sobom možda ćete uspjeti udisati na 4-6-8 koraka i izdisati na isti broj. Kvaliteta disanja ovisi o dužini daha (1udah i 1 izdah = 1 dah) kao i zdravlje vašeg dišnog sustava.

Slika 1. Kada uhvatite nekakav svoj ritam uz disanje kreće zabava i izazov. Neka se rad vaših ruku, zamasi rukama uz tijelo povećaju. Posebno osvijestite pokret ruke kao klatna iza tijela (da aktivirate stražnje mišiće stražnjeg ramena i ruku). Zatim se poigrajte i šakama. Kada je ruka ispred tijela stisnite šaku, a kada je iza tijela raširite prste, naizmjenično desna- lijeva ruka. Nije jednostavno ali ovakvi križni pokreti stimuliraju vaš mozak i povezuju njezinu desnu i lijevu polutku (i svakako brišu sve ostale misli iz glave) te povećavaju frekvenciju srca. Neka vježba traje dvije do ti minute.

Slika 2. Nastavite hodati i kada poželite pojačajte prirodnu rotaciju trupa (npr. lijevo rame k desnoj nozi) i neka naglasak kroz deset ponavljanja bude uvijek lijeva ruka desna noga uz izdisaj, a zatim zamijenite stranu naglašene rotacije. Možda otkrijete da vam je jedna strana teža i lošije koordinirana.

Slika 3., 4., 5. Nastavite hodanje s velikim kruženjima ruku od naprijed, gore i daleko natrag i pritom rotirajte dlanovima kao da plivate leđno. Kroz jedno kruženje udišite, a kroz jedno izdišite ili pola pokreta udisaj, a pola izdisaj. Osjetite kako se vaše tijelo uspravlja, raste i širi, posebno ramena, prsa i trbuh kroz deset ponavljanja.

Slika 6. Ako u nekom trenutku hodanja osjetite napetost u rukama, ramenima i vratu isprepletite dlanove iza leđa i što više ih odmaknite od tijela i zadržite u tom položaju jednu minutu tijekom hoda.

Slika 7. Još jedan izazov kako bi kralježnica odradila i zadnju os gibanja. Korak desnom nogom, pa korak lijevom nogom- tada će desna noga biti straga pa podignite desnu petu kao da želite njome dotaknuti guzu i istovremeno savijte tijelo u desno i desnom rukom dotaknite stopalo. Ponovite deset puta desnu stranu, a zatim se prebacite na lijevu.

Uživajte u hodanju, zanimljivim pokretima i zadacima. Ako vam treba veći izazov samo ubrzajte hod i brže izvodite vježbe.

(REX)

Facebook komentari