Umag: Timovi „Roštilj u srcu“ i „Veseli Istriani“ ispekli su najukusnije meso

Umag: Timovi „Roštilj u srcu“ i „Veseli Istriani“ ispekli su najukusnije meso-68567

NOVA OBALA U ZNAKU DIMA I VESELJA
U subotu 28. svibnja 2016. godine kao da su se svi građani Umaga okupili na Novoj obali na kojoj su roštilj-majstori Istre i Primorja pripremali meso u pet kategorija te točno u podne, na znak voditelja Frane Ridjana, upalili vatru. U trenutku savršenog žara ćevapčići, ražnjići, kobasice, vratina i junetina počeli su se peći, a natjecatelje je sa svojom ekipom bodrio i gradonačelnik Vili Bassanese koji je marljivo obavljao sve zadatke, od mariniranja mesa do čišćenja roštilja.

Užarenom ozračju pridonio je i koncert Dine Jelusića i grupe Mad dogs no glavne zvijezde ipak su bili timovi  „3,2,1,peci!!!“ Dinka Brozovića, „Roštilj u srcu“ Zorane Turković, „Portal Pressum“ Franje Sabe, „Gušti“ Ante Gambirože i „Veseli Istriani“ Vladimira Pantovića.  Do samog kraja bilo je neizvjesno jer su dvije ekipe prema ocjenama stručnog žirija kojeg su činili Dario Lide iz kulinarskog studia Majstor kuhar, Damir Modrušan šef kuhinje restorana Zigante, Marko Lučić iz Pik Vrbovca te Mauro Jurman zamjenik gradonačelnika Grada Umaga, osvojile jednak broj bodova.

Pobjednicima su proglašeni „Veseli Istriani“ Vladimira Pantovića koji je 2010. godine predstavljao Istru u finalu 1. Prvenstva Hrvatske u roštiljanju te prošlogodišnji umaški prvaci „Roštilj u srcu“. „Prošle smo godine mislili da se radi o početničkoj sreći, no izgleda da smo stvarno dobri!“  izjavila je Zorana Turković, šefica tima Roštilj u srcu. Iako zaslužena, pobjeda dvaju iskusnih timova ostala je u blagoj sjeni jer je ekipa  „Ja volim Umag“  koja se natjecala van konkurencije osvojila najveći broj bodova. Finalistima će to zasigurno biti poticaj da svoju tehniku dovedu do savršenstva i 18. lipnja 2016. godine na Bundeku dokažu da mogu još bolje.  U posebnoj natjecateljskoj disciplini pranje roštilja  najbolji su bili ekipa "3, 2, 1 peci".

Osim što su mogli promatrati napeto natjecanje, posjetitelji su imali priliku okušati se u roštiljanju ili u nagradnim igrama u kojima su mogli osvojiti vrijedne nagrade partnera roštiljade. Najveću pozornost opet je privukla popularno zvana OlimPIKijada vrsta triatlona na kojem su timovi morali pokazati vještine u pikadu, odnijeti prazne kašete i sastaviti slagalicu. Slijedile su utrka s gajbama,  slalom s tacnama, razni kvizovi,  tombola te  gastro-pogađalica u kojoj su se trebale prepoznati četiri vrste octa. U mini gastro showu Roštilj-akademija Dario Lide podijelio je korisne savjete za roštiljanje pripremajući ukusne mesne uštipke, jedan od niza recepata iz roštilj-kuharice 24sata koju svi zainteresirani mogu dobiti i na natjecanjima koja slijede.

5. Prvenstvo Hrvatske u roštiljanju uz PIK Vrbovec održava se u organizaciji 24sata i Grada Umaga uz podršku mnogih partnera zahvaljujući kojima su sve namirnice, cjelodnevna okrjepa, kao i sva oprema osigurani.

Nakon Umaga borba za Zlatni ćevap nastavlja se 4.lipnja o.g. u Jastrebarskom te 5. lipnja o.g. na zagrebačkom Jarunu nakon čega slijedi finale 18. lipnja na Bundeku.

( REX; fotografije: Ured gradonačelnika i 24 sata d.o.o.)