Umag-grad djece: započinje projekt izgradnje vrtića i škole u Murinama

JUČER JE SAZVANA I ODRŽANA 10. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA UMAGA-UMAGO
Odgovornost prema javnom dobru i zajednici, stvaranje uvjeta za održivi razvoj, socijalna osjetljivost, a posebno briga o djeci, vrijednosti su koje u proteklih 10 godina obilježavaju projekte i investicije Grada Umaga. Obrazovanje je temelj zdravoga društva, stoga Umag hrabro nastavlja s provođenjem projekta „Umag-grad djece“  kojim će do 2020. godine rekonstruirati i izgraditi sve vrtiće i škole na području Umaga te djeci osigurati najbolje uvjete i najviše standarde obrazovanja, uz već besplatne vrtiće i udžbenike.

Tradicija svakog naselja je povijesno bogatstvo koje treba očuvati, a ulaganje u nove škole, vrtiće i nova dječja igrališta je ulaganje u budućnost i razvoj svakog naselja, što je najbolji dokaz rada i skrbi o najmlađima u Umagu.

Jučer je sazvana i održana 10. sjednica Gradskog vijeća Grada Umaga-Umago, sa primarnim ciljem donošenja Suglasnosti na početak realizacije projekta izgradnje novog dječjeg vrtića i škole u Murinama te izgradnju dječjeg igrališta Lokvini-Kmeti-Šaini, i to u dijelu uz bespovratna EU sredstva.

Nažalost, vijećnici oporbe navedene odluke nisu podržali.

Grad Umag će prema natječajnim uvjetima natječaja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te uvjetima raspisanog LAG-natječaja iz Lokalne razvojne strategije LAG-a Sjeverna Istra za tip operacija 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ prijaviti na natječaj projekt izgradnje nove odgojno-obrazovne ustanove u Murinama, kao i dječjeg igrališta na području MO Sv. Marija na Krasu.

Kako bi iskoristili europska sredstva koja su na raspolaganju, projekt izgradnje novog vrtića mora imati suglasnost Gradskoga Vijeća, stoga smo iznimno ponosni što je većina vijećnika, izuzev vijećnika oporbe, na jučerašnjoj sjednici shvatila važnost projekta za sve buduće generacije Umaga i omogućila da se projekt nove škole i vrtića, kao i novog dječjeg igrališta, pokrene. Očekivana bespovratna europska sredstva uložit će se u izgradnju novog vrtića u Murinama, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 7.522.000,00 kuna, i dječjeg igrališta Lokvini-Kmeti-Šaini, za koje će se izdvojiti gotovo 230 tisuća kuna.

Grad Umag zahvaljuje razvojnoj agenciji Razum na uloženom trudu u pripremi EU projekta te svim vijećnicima Grada Umaga koji su koji su svojim odgovornim radom i razumijevanjem omogućili da se danas može započeti još jedno poglavlje stvaranja sigurne budućnosti za našu zajednicu.
(REx)

Facebook komentari