Uljara San Antonio ovih dana radi punom parom

PRERADA MASLINA OBAVLJA SE ISTU VEČER PO DONOŠENJU PLODOVA
„Prava sezona krenula je prošle subote, a potrajat će cijeli sljedeći tjedan i drugi vikend“ započeo je priču Marijan Marjanović, prvi čovjek tehnološki moderne uljare San Antonio kod Vodnjana. Uljara je otvorena u rujnu 2014. godine i svake godine odrađuje uspješan posao, o čemu svjedoče i brojna priznanja.

Unatoč trenutnoj špici, ova sezona znatno je slabija u odnosu na lanjsku i to za nekih 30%. „Gubici su nastali jer je cijeli svibanj bio kišan i vlažan, drastično je nedostajalo sunca te je time i oplodnja bila slabija. Nakon toga je dio Istre koncem kolovoza pogodila velika tuča koja je ionako malen plod dodatno udarila, a kad je takav, od njega nema koristi. Početkom rujna se pak dogodio velik napad muhe pa su ljudi požurili s berbom maslina kako im ne bi propale“ objašnjava Marjanović dodajući kako je sve u svemu ovogodišnji plod zadovoljavajuće kvalitete: „Ima nekih koje moramo odbiti, ali većina plodova koje nam maslinari donesu je prolazne kvalitete.“

Masline se mogu predati svaki dan od 10 do 22 sata nakon čega se prerada obavlja istu večer. „Sada kada je gužva potrebno je oko 24 sata od kada maslinari predaju masline dok mogu doći po gotovo ulje. Mi radimo cijelu noć, no obično vikendom svi beru i onda zatrpaju sve uljare, pa tako i ovu našu. Tada to nešto duže traje, ali dobro je da je plod još uvijek relativno zelen i nije toliko zreo, pa masline mogu stajati bez da propadaju“ objašnjava Marijan.

Uljara ima kapacitet prerade dvije tone maslina na sat a najsuvremenija oprema omogućuje bolju preradu. Ono što njihove strojeve izdvaja od ostalih na tržištu jest potpuna iskoristivost masline u svim fazama proizvodnje, izostanak otpada te potpuna ekološka opravdanost. U uljari se vrši izdvojena prerada, bez da se miješaju tuđa ulja, a nakon prerade slijedi čišćenje kompletnog stroja. Na taj način svaki maslinar dobiva ulje isključivo svojih maslina a time i gušt vlastitog ulja.
(REx/MA.ST)

Facebook komentari