Rekonstrukcijom Malog rimskog kazališta Pula dobiva novo mjesto događanja - VIDEO

NOVE TRIBINE S PREKO 2000 SJEDEĆIH MJESTA I EKRANOM OD 400 KVADRATA STVORIT ĆE NOVU OTVORENU POZORNICU
U okviru mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja Pula, u sklopu otvorenog poziva „Revitalizacija kulturne baštine u urbanom području Pula”, Arheološkom muzeju Istre odobren je za sufinanciranje projekt: "Konzervacija i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta - Pula", iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ukupna vrijednost projekta je 17.852.732,44 kn, a sufinancira se intenzitetom od 49,82%, odnosno 8.500.000,00kn, u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”, kroz specifični cilj programa "Povećanje zapošljavanja i turističkih izdataka kroz unaprjeđenje kulturne baštine".

Projekt se provodi u razdoblju od 15.01.2020 do 15.02.2022., u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Pule. Od izuzetnog je interesa i važnosti za grad Pulu, a financira se iz sljedećih izvora:

  • iz sredstava ITU mehanizma - dodijeljeno 8.500.000,00 kn;
  • iz vlastitih sredstava Turističke zajednice grada Pule - 165.000,00 kn;
  • iz vlastitih sredstava Arheološkog muzeja Istre - 9.187.732,44 kn,  razlika do ukupne vrijednosti projekta.

Malo rimsko kazalište jedan je od najvećih i najznačajnijih antičkih spomenika grada Pule. Opći cilj konzervacije, restauracije i djelomične rekonstrukcije originalnih dijelova Malog rimskog kazališta je očuvanje i revitalizacija kulturne baštine iz antičke povijesti Pule kako bi se osigurala visoka razina kulturološke integriranosti te baštine u život sadašnjih i budućih  generacija stanovnika grada Pule, Istre i šire od toga te povećavala prepoznatljivost i jedinstvenost ovog područja kroz zajedničku baštinsku platformu temeljenu na nizu lokaliteta i spomenika kulture iz antičkih vremena.

Projektom rekonstrukcije Malog rimskoga kazališta izvršit će se parcijalna obnova tribina nekadašnjeg kazališta kako bi se očuvala i revitalizirala iznimna lokacija kulturne baštine koja je trenutno zatvorena za posjet i kulturne manifestacije zbog lošeg stanja te se trenutno ne posjećuje i predstavlja potencijalno opasno područje.

U sklopu provođenja građevinskih radova, rekonstruirat će se:

  • dio tribine u skladu s originalnim kazalištem, od modernih materijala;
  • pristupni putevi kazališta će se povezati sa zgradom Arheološkog muzeja Istre s jedne strane te Pomorskim i povijesnim muzejom Istre s druge strane;
  • mreža pristupnih puteva, obogaćena informativnim i multimedijalnim pločama.

Osim samih tribina, projektom je predviđeno i postavljanje trijema iznad ruševina nekadašnje scenske zgrade.

„Rekonstrukcijom ovog kazališta dajemo obol zaista rijetkom spomeniku kulture na području cijele Hrvatske, dok s druge strane otvaramo mogućnost da se ovdje odvijaju mnogi programi. Ideja je da kazalište ne bude 'mrtav' spomenik koji se može obići već aktivna scena na kojoj se mogu odvijati različite manifestacije, pogotovo kad znamo da će na staklenoj fasadi zgrade Muzeja biti inkorporiran veliki ekran od 400 kvadrata koji će omogućavati još bolju interakciju s posjetiteljima. Pokušat ćemo privući posjetitelje i stvoriti jedno novo mjesto događanja u Puli. Gradu je potrebna jedna velika otvorena pozornica, između onog što imamo u Areni i onog što imamo na Kaštelu“ rekao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo te dodao kako će se rekonstrukcijom ovog prostora dobiti jedna pozornica s preko 2000 sjedećih mjesta.

Po završetku projekta, Malo rimsko kazalište koristit će se kao obnovljeni kulturno-povijesni spomenik, za integraciju obrazovnih i kulturnih sadržaja (kazališnih, plesnih, koncertnih i sl.) na otvorenom. U njemu će se održavati međunarodni festival antičkog teatra DRAMA MEDITERANA, programi Pulskog filmskog festivala, koncerti, Visualia festival, Gladijatorske borbe, suradnja s umjetničkim školama te druge edukativne i kulturne manifestacije.

Krajnji učinci provedbe projekta doprinose uspješnoj integraciji kulturne baštine u turističku ponudu grada Pule, županije i Hrvatske u cjelini. Provedbom projekta stvara se zaokružena cjelina uređenog kulturno-povijesnog prostora usklađenog s potrebama modernog urbanog razvoja te se otvaraju mogućnosti za razvijanje povezanih manifestacija, kulturno-umjetničkih produkcija, turističkih atrakcija i sličnih proizvoda i usluga. Upravo je Turistička zajednica Grada Pule, kao i u sve druge, uključena i u ovaj projekt. „Promovirat ćemo ovaj projekt na način da ćemo dovoditi novinare i blogere te raditi animacije i na taj način promovirati ove novitete u raznim gradovima bližih zemalja poput Slovenije, Italije i Austrije kako bi ovaj kompleks postao što vidljiviji. Pored Amfiteatra i još nekolicine spomenika po Puli, ovaj biser je najbolje što imamo i kada se bude uredio, bit ćemo ponosni na ovakav moderan kompleks“ rekla je direktorica Turističke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj.

Projektne aktivnosti u rekonstruiranom Malom rimskom kazalištu izravno će doprinositi povećanju broja posjetitelja, povećanju zapošljavanja i povećanju broja novoosnovanih subjekata gospodarstva. „Stoga ovaj projekt, osim s kulturne, moramo promatrati i s gospodarske strane“ rekao je gradonačelnik Boris Miletić te dodao: „Nakon što smo određenu svotu novca uložili ispod zemlje, došlo je vrijeme da se izdignemo gore i počnemo uređivati ovaj biser kojeg imamo u našem gradu.“

Nakon završetka projekta, Malo rimsko kazalište bit će prepoznatljivo kao primjer izvrsnosti u konzervaciji i rekonstrukciji kulturnih dobara što je primarni cilj, ali i kao održivi projekt otvaranja značajnog kulturno-povijesnog nasljeđa prema korisnicima, u kontroliranom korištenju za potrebe učenja, inovacija i poticanja svijesti o konceptu održivog gospodarenja poviješću za potrebe budućnosti.

(Rex/foto:Manuel Angelini/AMI)

Video vezan uz članak

Facebook komentari