Učenici nizozemskog grada Assena uživaju u ljepotama Istre

UZVRATNI POSJET UČENICIMA GIMNAZIJE PULA
Program učeničke razmjene između Gimnazije Pula i škole Vincenta Van Gogha iz Assena u Nizozemskoj, zahvaljujući profesorima engleskoga jezika Marijani Tomić i Deanu Pavlinoviću, uspješno se provodi već nekoliko godina.

Interes je za ovaj program uvijek izniman, jer je posjet drugoj zemlji, školi i obrazovnom sustavu, prilika za učenje, vježbanje komunikacijskih vještina i engleskoga jezika. Na putovanje u Nizozemsku, na koje se možda ne bi inače išlo, prilika  je za sudionike ove razmjene, koju nitko  ne želi propustiti. Iskustva djece i obitelji kod kojih su tijekom boravka ona smještena, neprocjenjiva su; jer djeca silno nauče, dožive drugačiju kulturu; što ih izgradi na jedan drugačiji, pozitivan i odgovoran način.

Nakon  što su pulski Gimnazijalci u Assenu i Amsterdamu boravili u mjesecu veljači, njihovi su novi prijatelji stigli u uzvratni posjet Puli.

Petodnevno zajedničko druženje ispunjeno cjelodnevnim izletima protiče u veselju i radosti, a iznimno lijepo, sunčano i toplo vrijeme,  gosti iz Nizozemske već su iskoristili i za kupanje i sunčanje, dok su njihovi vršnjaci kod kuće još uvijek u zimskim jaknama, uzbuđeno prepričavaju.

Nizozemski su učenici na putovanju do Istre, "pola autobusa" iskrcali u talijanskom Pordenoneu, gdje se također, istovremeno sa Pulom, provodi ovakav program razmjene. Također, na putu kući, učenike iz Pordenonea će "pokupiti" ovaj pulski autobus.

Nakon što su posjetili Kamenjak i ondje uživali u biciklijadi i posjeti Safari baru, program razmjene obuhvatio je i razgled Pule sa Arenom, Kaštelom te posjetom Gimnaziji, o čemu su Nizozemci snimili i filmić. Jučerašnji dan iskorišten je za posjet Adrenalinskom parku u Glavanima, dok će današnji dan provesti na Brijunima te glazbenoj večeri i druženju u Rock caffeu u večernjim satima.

Iako će učenici iz Assena na put svojim kućama krenuti sutra u jutarnjim satima, već sada se može iščitati potpuni uspjeh  ovogodišnje razmjene. No, prepustimo ih programu do kraja, pa ćemo o svemu izvijestiti post festum, i uz filmić kakav smo prikazali i kada su naša djeca boravila u zemlji tulipana.

Kako je lijepo biti mlad, u školi, sretan i u dobrom društvu!
Hvala svima koji su ovo omogućili našoj djeci; i neka je toga još više!
(J. Vitasović/ foto: M. Vitasović)

Facebook komentari