Udruga Bar Extreme počinje s edukacijama za barmene

Udruga Bar Extreme počinje s edukacijama za barmene-111273

RENOMIRANI BARMENI VODIT ĆE PETOTJEDNI TEČAJ KOJI POČINJE 2.11.2020.
Na Danu otvorenih vrata jučer se na pulskom Vidikovcu predstavila Udruga barmena Bar Extreme, a zainteresirane su s radom Udruge pobliže upoznali predavači, istaknuti članovi barmenske zajednice Karlo Damijanić i Dragana Šurlan, koji su ujedno i najavili nadolazeći tečaj za barmene.

Bar Extreme je Udruga koja ove godine obilježava osmu godinu postojanja, a čije osnivače krasi volja za unaprjeđenjem kulture ispijanja miješanih pića. Upravo zahvaljujući njihovom entuzijazmu prema struci te znanjem koje su stekli na brojnim natjecanjima i putovanjima diljem svijeta, možemo reći da će edukacija koju nude zainteresiranim budućim polaznicima, istima omogućiti stjecanje svih potrebnih vještina koja mora imati jedan barmen. A biti kvalitetan barmen znači biti u tijeku, stalno se educirati i težiti novim uspjesima. Samim time ova se škola okreće modernom pristupu pripremanja miješanih pića po najnovijim standardima i metodama rada.

Tečaj za barmene počinje 2. studenog, traje pet tjedana, od ponedjeljka do petka po dva sata dnevno, a edukacija je podijeljena na teoriju i praksu. U teorijskom djelu učenici će se educirati o povijesti nastanka koktela te pojedinih vrsta pića i brendova, metodama pripremanja istih, kao i općenito o barskoj opremi i bontonu, dok će u praktičnom dijelu edukacija biti podijeljena na dva dijela – mixologiju koja je posvećena samoj izradi koktela, i flair koji predstavlja umjetnost baratanja barskom opremom gdje se učenik educira kako na zabavan način animirati gosta dok mu spravlja piće.

Predsjednik Udruge barmena Karlo Damijanić objasnio je kako njihova edukacija usmjerava mlade ugostitelje modernijem i profesionalnijem pristupu poslu: „Kvaliteta u ugostiteljstvu posljednjih godina opada, a ugostiteljske smjerove, posebice one za konobara i kuhara, upisuju učenici koji nemaju žara prema tom poslu već ga upisuju jer nemaju izbora. Jako mali broj učenika koji izađe iz Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu stvarno želi i ostati u tom poslu. Upravo je zato naša škola dobra stvar; kada učenici završe srednjoškolsko obrazovanje, mi im nudimo dodatnu smjernicu kako bi mogli uploviti u profesionalne vode.“

Iako Bar Extreme nudi moderan i kreativan pristup spravljanja koktela, Damijanić voli istaknuti kako je njihova škola puno više od same izrade koktela. Kreće se, naime, od samih osnova ugostiteljstva, posvećuju se i čajevima, provode tečajeve umjetnosti pravljenja kave poznate kao Latte Art, imaju odličnu suradnju s domaćim destilerijama, vinarima, tvornicama pive, gina i rakija... „Jako smo povezani s domaćim brendovima koji žele prenijeti svoje znanje i umijeće mladim ljudima pa organiziramo i obilaske tvornicama u kojima gledamo procese proizvodnje pojedinih pića.“

Najavljeni tečaj vodit će renomirani barmeni Hrvatske, naš sugovornik Karlo Damijanić, inače trostruki prvak Hrvatske, viceprvak Europe te četvrti barmen svijeta, Dragana Šurlan, sommelier drugog stupnja, Deni Ribarić i Luka Grahovac, voditelji praktičnog dijela kao i pojedini barmeni koji su već prošli edukaciju kroz programe Bar Extreme-a. „Velik broj naših učenika danas radi u prestižnim barovima diljem svijeta, i kako se povremeno vraćaju u Pulu, 'ulijeću' i pomažu nam tijekom edukacija“ objašnjava Karlo.

Ako se i vi želite pridružiti Bar Extreme timu, sve informacije o edukaciji, kao i prijavnicu, možete pronaći na njihovim službenim stranicama ili društvenim mrežama Facebook i Instagram.

(REx/Sanja Tkalčec/foto:Elvis Malagić)