MATIJA BALENT KUHARSKI PRVAK DRŽAVE
U srijedu 14. studenog u Opatiji su završena natjecanja u posljednjem od tri zadatka postavljena pred sudionike ovogodišnjeg Državnog prvenstva kuhara. Zbrojem bodova osvojenih u dvije kvalifikacijske kategorije Umjetnost kuhanja – hladno jelo i Umjetnost kuhanja – toplo jelo dobiveno je deset finalista koji su se natjecali u posljednjoj kategoriji – Sve?ani menu. Prema bodovima osvojenim u sve tri kategorije dobiven je ukupni poredak i novi Prvak države.
Rezultati natjecanja za Prvaka države 2007.:
1. Matija Balent, Hotel "Antunovi?", Zagreb 202,06
2. An?elko Levani?, Hotel "Turist", Varaždin 197,19
3. Hrvoje Zirojevi?, Restoran "Noštromo", Split 196,06
4. Berislav Lackovi?, Restoran "Bon Appetit", Zagreb 192,81
5. Nikolina Lon?ar, Restoran "Zlatan", Koprivnica 190,63
6. Željko Neven Bremec, Gradska Kavana, Brand d.o.o., Lovran 190,32
7. Grozdana Bohor?, Restoran "Fantasy", Ludbreg 183,57
8. Tomislav Hruban, Hotel "The Westin", HUP d.d., Zagreb 182,01
9. Marija Denži?, Hotel "Minerva", Varaždinske Toplice 181,01
10. Dragan Viskovi?, Restoran "Domino", Dramalj 174,13
Trojici najbolje plasiranih natjecatelja medalje je uru?io Predsjednik Republike Hrvatske g. Stjepan Mesi?, uz pomo? Predsjednika Hrvatskog kuharskog saveza g. Damira Crlenog te prošlogodišnjeg Prvaka države g. Miroslava Dolov?aka. Osim najboljima u uspješnom poretku Predsjednik Mesi? dodjelio je medalje i pobjednicima 2. Kamelija kupa, natjecanja ekipa u?enika srednjih škola. Ovo natjecanje održano je na po?etku Dana hrvatskog kulinarstva, a sudjelovalo je 14 ekipa iz 11 škola iz cijele Hrvatske - od ?akova preko Pule do Splita. Pobjednici 2. Kamelija kupa su u?enici Obrtni?ke škole „Antuna Horvata“ iz ?akova Marta Kartelo, Marijan Vidakovi?, Aleksandar Lazarov i mentorica Nevenka Kokalovi?. Ovogodišnji Dani hrvatskog kulinarstva održani su od 9. do 14. studenog u hotelu „Ambasador“ u Opatiji, a za medalje se natjecalo preko 70 kuhara. Natjecanja su održana u 7 kategorija: Umjetnost kuhanja – hladno jelo, toplo jelo, sve?ani menu, bolni?ki menu, jednostavni topli obrok te Umjetnost kola?a – desert i sve?ana torta. Medalje su dodjeljivane svim natjecateljima koji su u pojedinoj kategoriji osvojili odre?eni broj bodova, pa je tako od mogu?ih 80 bodova za bron?anu medalju bilo potrebno 56, za srebrnu 64, a za zlatnu 72 ili više bodova. Ukupno je dodjeljeno 9 zlatnih, 22 srebrne i 47 bron?anih medalja.(IP)