U zgradi bivše robne kuće parkiralište, trgovine, restoran i kabare

U zgradi bivše robne kuće parkiralište, trgovine, restoran i kabare-121416

VIJEĆNIČKA PITANJA 6. SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA GRADA PULE
Održana je šesta sjednica Gradskog vijeća Grada Pule. Izdvajamo točku vijećnička pitanja te u nastavku možete doznati koja su pitanja vijećnici postavili.

Vijećnica Selma Ibrišagić postavila je pitanje direktoru Tržnice Renatu Percu vezano za zakupce s druge strane zgrade tržnice – prema centru grada. Pitanje je potkrijepila fotografijama nejednoliko uređenih prostora. 
'Srećom, Austrougarska nam je ostavila zgradu u naslijeđe, a ovo na fotografijama je ono što mi ostavljamo u nasljeđe. Postoji li ideja, projekt ili plan razvoja za uski centar grada?' pitala je vijećnica na što je Perc odgovorio kako je svjestan neujednačenog izgleda i kako je cilj pronaći zakupce koji bi ondje prodavali istarske proizvode 'Svaki štand vodi svoju politiku – vrlo skoro ćemo to promijeniti', rekao je Perc.

Drugo pitanje ova je vijećnica uputila pročelnici Ingrid Bulijan vezano uz uređenje okoliša zgrade bivše robne kuće, te sadržaja u njoj.
Kako su pojasnili i pročelnica Bulijan i gradonačelnik Filip Zoričić, u uređenje okoliša zgrade robne kuće novi vlasnik trebao bi krenuti tijekom idućeg mjeseca, a zanimljivo je i da je novi vlasnik tijekom sastanka s čelnim ljudima Grada otkrio i što će se nalaziti unutar objekta. To će biti slow food restoran, dvije trgovine poznatih robnih marki, kabare te u okviru podruma parkiralište s 150 parkirališnih mjesta.

Vijećnik Ardemio Zimolo obratio se predsjednici Vijeća Dušici Radojčić zbog postupka biranja članova nadzornih odbora na što je Radojčić kazala kako smatra da nema boljeg načina od uključivanja građana u izbor i kako do sada članovi tih odbora nisu radili svoj posao. Također, nova je vlast omogućila svakoj osobi sudjelovanje u samo jednom nadzornom odboru, dok ranije takvih ograničenja nije bilo, dodala je Radojčić.

Vijećnica Ana Fonović podsjetila je na nedavne prijave za ponovni smrad s Kaštijuna, zanimalo ju je koji su kratkoročni, a koji dugoročni ciljevi za rješavanje problema Kaštijuna, te što se poduzima da se spriječi smrad do ljeta.

Direktor Kaštijuna Fabio Giacometti istaknuo je kako je i zašto došlo do prekoračenja, odnosno do smrada – zbog kasnih radova i nepokrivanja odlagališta, te zbog kvara drobilice. Radi se, kako je kazao na otklanjanju ponavljanja prekoračenja zbog istih razloga. 'Intenzivno radimo na pražnjenju vode te se očekuje da neće biti tako žestoke reakcije i stvaranja plina. Nastojati ćemo uvijek pokrivati odlagalište, bez obzira na kvarove te se potruditi da više ne dođe do prodora vode na odlagalište. Plasirali smo  upite za dodatno pokrivanje još trećine odlagališta čiju površinu ćemo do proljeća dodatno smanjiti, no potrebno je smanjiti i količinu bio otpada', rekao je Giacometti.

Drugo pitanje vijećnice ponovilo se sa prošle sjednice, a bilo je vezano za prelazak dviju škola Šijana i Kaštanjer u jednosmjenski rad, te adekvatnost POU za pohađanje nastave do proširenja OŠ Kaštanjer.
Odgovor je dala pročelnica Elvira Krizmanić Marjanović navodeći da se u POU i dalje nalaze učenici Medicinske škole te da bi dovršetkom nove Medicinske škole oni napustili POU koji bi se potom renovirao i prilagodio osnovnoškolcima. Roditelji bi tamo ostavljali djecu, a marende bi se dostavljale. Rješenje nije savršeno, rekla je Krizmanić Marjanović, ali čini se kako Grad nema bolje obzirom da se čeka odgovor Ministarstva o darovanju problematične čestice koja je neophodna za dogradnju škole.

Vijećnica Jadranka Černjul osvrnula se na smeđe posude za bio otpad koje građani još nisu dobili, dok je njezino drugo pitanje bilo vezano za projekt spajanja liftom Kaštela i Zerostrasse za čije otvaranje nije upriličena svečanost.
Kako je istaknula pročelnica Bulijan, projekt na Kaštelu je još u fazi dovršenja, lift je pušten u probni rad, sve dobro funkcionira i zabilježen je veliki broj posjetitelja. Ipak, još slijedi organizacija i promocija projekta vrijednog 23 milijuna kuna realiziranog kroz ITU mehanizam.
'Biti će veća posjećenost muzeju, a indirektno će se oživjeti i uspon, te utjecati na veću živost u centru grada', zaključila je Bulijan, a nadovezao se Zoričić pohvalivši projekt zaključujući kako nova vlast nastavlja sa svim dobrim projektima prethodne vlasti.

Potpredsjednik Vijeća Kristijan Biteri postavio je pitanje obnove terena na Drozini i visine zakupa zatvorenog kafića u sklopu bazena.
'Kafić na bazenu zatvoren je dvije godine, zakup je preko 8 000 kn plus režije plus terasa, ove cijene su kao na Trgu Bana Jelačića', rekao je Biteri.

Pročelnica Marjanović je potvrdila da će se trava na pomoćnim terenima Drozine zamijeniti, kazala je i da je u planu obnova atletske staze na Verudi, te da se razmišlja o obnovi Pattinaggia i gradnji nove dvorane.
Uključio se i Zoričić dodajući kako teren na Marsovom polju ostaje na korištenje građanima i njihovim ljubimcima, potvrdio je da Grad promišlja o gradnji dviju novih dvorana jer sportaši nemaju dovoljno prostora za treniranje, a kasnijim pitanjem vijećnika Igora Belasa o igralištu na Valkanama, Zoričić je potvrdio kako je ondje u pitanju gotovo 500 djece i namjerava se obnoviti pomoćno igralište.

Pitanje vijećnika Siniše Gordića bilo je ponovno vezano uz gradnju azila za životinje te ga je pročelnica Krizmanić Marjanović informirala da su temelji napravljeni i da je sav ostali materijal naručen.
Gordića je zanimalo i zašto neke udruge ne dobivaju odgovore za dodjelu prostora na što mu je pročelnica Dijana Ažić odgovorila da je natječaj poništen te da je prije novog natječaja potrebno napraviti reviziju prostora za udruge.

Predsjednicu Gradskog vijeća Dušicu Radojčić zanimalo je kada se planiraju objaviti podaci o koncesijama na pomorskom dobru. Zanimalo ju je i koju će se plažu urediti viškom naknada od koncesija. 
Ažić je pojasnila kako se razmatra zahtjev za objavu podataka o koncesionarima jer treba razmotriti koji se podaci smiju javno objaviti.
Radojčić je uputila dodatno potpitanje – koji se to podaci ne bi smjeli objavljivati budući se radi o javnom novcu i javnom interesu.
'U ovom trenutku ne mogu odgovoriti točno, ne bi se upuštala u to', rekla je Ažić.

Sljedeće pitanje postavio je vijećnik Noel Mirković koji je pitao Ažić zbog čega na mail poslan 9. rujna, vezan za popis poslovnih prostora i stanova u vlasništvu Grada, odgovor još uvijek nije dobio
Ažić mu je rekla da u Odjelu moraju dobro razmisliti prije nego pošalju neki podatak koji bi mogao izaći u javnost, također je vijećnika uputila da upite dostavlja putem pisarnice.
Mirković je dodao da kao vijećnik ima pravo dobiti sve podatke koje je tražio i kako odgovore može dobiti mailom i osobnim uvidom u svakom trenutku.
'Uvredljivo mi je da mislite da bi podaci od mene procurili van. Trebaju meni, ne za objavu', poručio je vijećnik Mirković.

(REX/D.F./foto E. Malagić)