U VIII. IJ Restartu najviše mandata, ali iznenađenje je HDZ s 4

PO JEDAN MANDAT SU OSVOJILI MOŽEMO I MOST
Po završetku ovih izbora, jasno je da će od Istrijana u Hrvatski sabor ući Peđa Grbin i Sanja Radolović iz SDP-a, Tulio Demetlika, Katarina Nemet i Marin Lerotić iz IDS-a, Silvano Hrelja iz HSU-a i Anton Kliman iz HDZ-a. Znači u Istri je Restart koalicija osvojila 8. mandata, HDZ 4 mandata, te po jednog Možemo i MOST. Donosimo vam prve izjave relevantnih ljudi iz Restart koalicije i HDZ-a.

Za Rovinj FM, Peđa Grbin je jutro nakon izbora komentirao rezultate:

"Kada dobiješ najviše preferencijalnih glasova, a tvoja lista prođe onako kako je SDP jučer prošao, onda u potpunosti možeš znati kako se osjećao Luka Modrić kada je dizao nagradu za najboljeg igrača turnira nakon gubitka u finalu. Osjećaj nije dobar jer loša Vlada koja je katastrofalno upravljala Hrvatskom četiri godine, to će nastaviti činiti i dalje. 17 tisuća glasova daje mi dobar vjetar u leđa da budem još žešći na svaku nepravdu i ono loše što će se događati. Rukovodstvo koje je vodilo stranku u ovakav izborni rezultat, mora podnijeti ostavku, oko toga nema nikakve dvojbe.Isto tako nema dvojbe da već sutra trebamo krenuti u proces promjena u SDP-u." 

Anton Kliman, treći na listi HDZ-a u 8. izbornoj jedinici je također za Rovinj FM izjavio:

''Prema prvim anketama zaista je ovo izuzetno dobar rezultat. Mi smo razmatrali taj rezultat od 61 mandat koliko smo dobili i na prošlim izborima. Svi su mislili da to nećemo dostići, no sve ono što je Vlada radila ovih četiri godine palo je na plodno tlo. Što se tiče Domovinskog pokreta i postavljanja određenih uvjeta, jako je loše kada manjinska strana u pregovorima počne nametati neka rješenja koja nisu dobra, odnosno populistička su, ja sam to doživio u Vladi s MOST-om i vidite kako je to neslavno završilo. To nije dobro za državu i vrijeme ispred nas. Nama treba ozbiljan pristup i ozbiljne odluke." 

Iz IDS-a je poruke poslao predsjednik stranke Boris Miletić:

"I ovoga je puta Istra dala jedan zaista veliki doprinos progresivnoj, tolerantnoj i građanskoj Hrvatskoj. Hvala svima na tome! S druge strane, mislim da je već sada poprilično jasno kako je i ovoga puta Istra pokazala da je drugačija od drugih. No, ono što je nama ključno jest da će naši zastupnici u Hrvatskom saboru nastaviti se zalagati za sve one politike koje su ključne za Istru, za sve projekte koji su u interesu naših građana te da će nakon izborne kampanje njima i dalje Istra biti apsolutno na prvom mjestu"

Nova saborska zastupnica Puljanka Sanja Radolović je izjavila:

"Evidentno je da je prediborna kampanja izuzetno kratko trajala, odvijala se preko ljeta, strah je veliki od COVID-19, svaki dan se u nekoj županiji pojavilo žarište koronavirusa, gospodarstvo je trenutačno na koljenima tako da izlaznost je bila nešto lošija. Ponavljam, u javnom političkom prostoru se ovakav nesrazmjer između predizbornih anketa i rezultata nije dogodio, naravno da smo i mi kao Restart koalicija očekivali više. Mi smo u osmoj izbornoj jedinici pokazali kakvu Hrvatsku, Istru i Primorsko-goransku županiju želimo. Ovdje nema mjesta ekstremizmu, ni ekstremnoj desnici, tu su glasači pokazali u kakvom smjeru žele da ide naše društvo."

Naš fotoreporter je nakon proglašenja prvih neslužbenih rezultata posjetio pulske stožere HDZ-a i IDS-a gdje su članovi izrazili zadovoljstvo rezultatima, te SDP, gdje u tom trenutku nije bilo nikog.

(rex/foto Manuel Angelini)

Facebook komentari