Večeras djelomična pomrčina Mjeseca

UTORAK, 16. SRPANJ 2019., PULSKA ZVJEZDARNICA NA MONTE ZARU
U noći sa utorka 16.07.2019. na srijedu 17.07.2019. iz naših krajeva će biti vidljiva djelomična pomrčina Mjeseca. Zemljina će sjena prekriti oko 50% Mjeseca.

Pomrčina Mjeseca nastaje ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenu, a pritom je Mjesec obasjan crvenom svjetlošću koja se raspršila prolazeći kroz Zemljinu atmosferu. Potpunom pomrčinom Mjeseca nazivamo pojavu kada cijeli Mjesec uđe u Zemljinu sjenu dok pojavu kada samo dio Mjesečevog diska uđe u Zemljinu sjenu nazivamo djelomičnom pomrčinom, a ako Mjesec prolazi samo kroz Zemljinu polusjenu imamo pomrčinu u polusjeni.

Za vrijeme potpune pomrčine Mjesec nikad ne pada u potpunu tamu već poprima crveno-smeđu nijansu. Ova pojava nastaje radi loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi koja se u ovom slučaju ponaša poput prizme. Zemljina atmosfera najviše raspršuje plavu svjetlost (radi čega je nebo danju plavo) dok crvena svjetlost koja se ne rasprši potpuno u Zemljinoj atmosferi nastavlja svoj put prema Mjesecu i čini ga crvenim.

PODACI O VIDLJIVOSTI POMRČINE IZ HRVATSKE

20:43 uto, 16. srpanj: Mjesec počinje ulaziti u Zemljinu polusjenu
22:01 uto, 16. srpanj: Početak djelomične pomrčine (Mjesec se počinje crveniti)
23:30 uto, 16. srpanj: Maksimum pomrčine (Mjesec je crven do oko polovine)
00:59 sri, 17. srpanj: Završetak djelomične pomrčine
02:17 sri, 17. srpanj: Mjesec u potpunosti izlazi iz Zemljine polusjene

Organizirano promatranje djelomične pomrčine Mjeseca u Puli bit će organizirano u pulskoj zvjezdarnica na Monte Zaru u vremenu od 21:15 sati pa do ponoći. Osim djelomične pomrčine Mjeseca, na organiziranom promatranju će se moći pogledati planeti Jupiter i Saturn. Organizator promatranja je Astronomsko društvo Istra - Pula.

(REX)

Facebook komentari