U Umagu svečano obilježena ceremonija podizanje Plave zastave

PLAVA ZASTAVA JE SIMBOL OČUVANOG OKOLIŠA I SIGURNOG KUPANJA
Ceremonijom podizanja Plave zastave na plaži hotela Melia Coral for Plava Laguna svečano je obilježen čin podizanja Plavih zastava za ovu godinu u Umagu. Plava zastava, kao međunarodna ekološka nagrada koja se dodjeljuje plažama i marinama, simbol je očuvanog okoliša i pažnje koju čovjek posvećuje prirodi kao i sigurnosti kupanja i boravka na plaži. Ceremonija je održana u hotelu Melia Coral for Plava Laguna, a okupljene je pozdravio Predsjednik Uprave Plave Lagune Neven Staver.

Prilikom podizanja Plave zastave predsjednik Uprave Plave Lagune Neven Staver je naglasio: „S posebnim zadovoljstvom želim istaknuti da Umag i ove godine podiže Plave zastave, što je dokaz kvalitetne suradnje javnog i privatnog sektora i predanosti održivom razvoju.“

Posebno je zahvalio predsjedniku udruge Lijepa naša, na njegovoj inicijativi u promicanju svijesti  očuvanja turističke i ostale infrastrukture kroz program Plave zastave. „Ponosno mogu istaknuti, da su se svi glavni čimbenici u destinaciji opredijelili da svojom razvojnom i poslovnom politikom stvaraju prepoznatljiv turistički proizvod i novi tržišni identitet. Između ostalog, to znači kvalitativno unaprjeđenje turističkog prostora kojim upravljamo putem implementacije razvojnih mjera, koje će poboljšati prirodne resurse i povećati ekološku vrijednost cjelokupnog područja“, istaknuo je Staver.

U ime Grada ceremoniji je prisustvovala Floriana Bassanese Radin, zamjenica gradonačelnika. „Sjećam se podizanja prve Plave zastave 2001. godine na plaži Laguna u naselju Stella Maris. Ovo priznanje rezultat je dugogodišnjih napora usmjerenih u promicanje kvalitete ne samo boravka gostiju, već i života našeg stanovništva. Plava Laguna ima od Grada Umaga pouzdanog partnera u svim naporima usmjerenih na održivo  upravljanje i gospodarenje morem i obalnim pojasom našeg priobalja.“

Svečanost su uveličali i brojni sudionici, kao što su to predstavnici turističkih zajednica Buja, Brtonigle i Umaga, načelnici policijskih postaja Umag i Poreč, te zapovjednik  JVP Umag, načelnik Lučke uprave Umag te ostali uzvanici i dragi gosti, a nastupile su i umaške balerine iz plesnog centra „Carlotta Grisi“ sa dvije prigodne baletne točke.

Plavu zastavu podigli su predsjednik uprave, g. Staver i bračni  par Zanella iz Italije, dugogodišnji gosti hotela Melia Coral for Plava Laguna, koji u ovaj hotel dolaze još od 1976. godine.

Intelektualni vlasnik Plave zastave i međunarodni voditelj ovog programa je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš – Foundation for Environmental Education (FEE), utemeljena 1981. godine. Trenutno je u program uključeno oko 30 europskih i 10 vaneuropskih država kojima je turizam jedan od strateških ciljeva.

Plava Laguna u Umagu  je podigla čak 7 Plavih zastava (plaža Kanova Camping Parka Umag, plaža Laguna Turističkog Naselja Stella Maris, plaža Katoro Turističkog Naselja Polynesia, plaža hotela Sol Sipar, plaža hotela Sol Umag, plaža hotela Sol Aurora i plaža hotela Melia Coral) od ukupno čak njih 18 u obje destinacije.
(Rex)

Facebook komentari