U Umagu obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

PUŠTANJEM PLAVIH BALONA U ZRAK
Udruga „Pružam ti ruku – Ti porgo la mia mano“ iz Umaga puštanjem je plavih balona u zrak pretvorila u tradiciju obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu. U utorak, 10. travnja 2018. godine ispred glavnog ulaza u umaški dječji vrtić „Radost-Gioia“ okupio se veliki broj mališana, njihovih odgajateljica, članova Udruge, građana, kao i predstavnika Grada Umaga, ne bi li ovom simboličnom gestom skrenuti pozornost javnosti na potrebe i položaj djece te odraslih osoba iz autističnog spektra, kao i na značaj njihove kvalitetne inkluzije u društvenu zajednicu.

Stotine plavih balona ukrasilo je umaško nebo sa svrhom osvješćivanja građana o autizmu kao specifičnom razvojnom poremećaju čiji uzrok još na žalost nije poznat. Svojim su prisustvom i gradonačelnik Vili Bassanese i njegovi suradnici pružili podršku u nastojanjima da se djeci s teškoćama u razvoju, kao i osobama s invaliditetom, osigura kvalitetna rehabilitacija, a njihovim obiteljima pomoć i podrška.

Predsjednica Udruge „Pružam ti ruku – Ti porgo la mia mano“ Slavica Renko pozdravila je sve prisutne te im zahvalila na dolasku, a ujedno, uputila poziv svim građanima da se uključe u rad Udruge, posredno ili neposredno, kako bi se svojim sugrađanima s teškoćama u razvoju, njihovim obiteljima i bližnjima, dala čim veća podrška i pomoć u postizanju bolje kvalitete njihova života.

Glavna skupština UN-a odabrala je za obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu 2. travnja čime želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.
(Rex)

Facebook komentari