U subotu je započela manifestacija „Dođi u grad! – Vieni in città!“

U subotu je započela manifestacija „Dođi u grad! – Vieni in città!“-121493

JUTARNJA ŠPICA OČEKIVANO USPJELA, POPODNEVNA BAŠ I NE
Jučer je u užem centru Pule počela dugo najavljivana manifestacija Dođi u grad! - Vieni in città! Najavljeno je 11 programa na osam lokacija, a program bi se trebao odvijati četvrtkom, petkom i subotom do 19. studenog 2021. Cilj ove manifestacije ili projekta Grada Pule je da se građani i posjetitelji Pule uključe kao aktivni sudionici gradskog centra i na taj način stvori navika zajedništva i dobronamjernosti prema revitalizaciji društvenih odnosa. 

Pokrovitelj programa je Grad Pula i realizira se u suradnji s Turističkom zajednicom grada Pule, Istarskim narodnim kazalištem i Javnom ustanovom Pula Film Festival.

Po očekivanju jutarnji program je prošao dobro, jer navika je Puležana da subotnje jutro provedu u špici, a kad je djeci ponuđeni i nekakav program, uspjeh izlaska je zagarantiran i očekivan. Problem centra grada nije subotnja jutarnja špica već popodnevni đir, a on je unatoč bogatom kulturnom i gastro programu ipak za prvi put izostao i Puljani nisu u masovnom izdanju pohodili centar grada. Stara navika i hladno vrijeme će uvijek biti protivnik izlaska u grad u popodnevnim, pa i večernjim  satima, ipak je u šoping centrima i doma, za sada, toplije.

Krenimo redom što se programa tiče, na Portarati se održala kreativna lutkarska predstava udruge Puppeta, a u Parku grada Graza, lutkarska predstava "Kraljeva kći" udruge Merlin, rađena prema istarskoj narodnoj bajci, koja je svojevrsno putovanje kroz mitove i legende ovog kraja. Udruga Merlin ujedno se predstavila u Ulici Sergijevaca br. 49 i 51 (ex OVS).

Program na Trgu sv. Tome također započeo je otvaranjem programa „Umjetnost na otvorenom“, čime su građani mogli razgledati radove Valentine Vukman Zelić, Art studija, Mirne Mošnje, Medulin art-a, Francesca Scarpe i Branke Grakalić. Istovremeno su se izlagale i rukotvorine, odnosno unikatni uporabni, ukrasni i odjevni predmeti. Pjesničku notu osigurala je recitacijom Evelina Rudan s kojom je razgovarala Martina Pereša, a za kraj jutarnjeg dijela "Dođi u grad" je ostavljen glazbeni nastup Big Banda Pula na Portarati.

U popodnevnim i večernjim satim s početkom od 17 sati na Forumu je bila posjetitlejima na raspolaganju gastro ponuda pulskih restorana Old City bar, Hotel - Restoran Amfiteatar i Hook & Cook Pula, dok su se zainteresirani od 17:00 do 19:00 sati mogli priključiti radionici udruge Ideja art keramike u prostoru Sergijevaca 2 (ex ljekarna). Za dopunu glazbene atmosfere na Giardinima nastupili su DJ Heavy Duty Sound, a na Danteovom trgu AndaluzIstria.

(rex/foto Elvis Malagić)