U Rovinju osnovana udruga Martišnjak z Muštaci, prva takva u Hrvatskoj

ŽELE PROMIJENITI LICE MUŠKOGA ZDRAVLJA
U prekrasnom ambijentu tornja na najvišoj točki rovinjskog poluotoka,u sklopu rovinjske bolnice za ortopediju i rehabilitaciju ''Prim. Dr. Martin Horvat'' u ponedjeljak je održana osnivačka skupština udruge Martišnjak z Muštaci skraćenog naziva Muštac.

Riječ je o novoosnovanoj udruzi koja ima za cilj promjeniti lice muškog zdravlja.Poznata je činjenica da se muškarci se teško nose sa bolestima.Žive šest godina  kraće od žena.Udruga želi na inovativne i kreativne načine muškarce ,u prvom redu,kvalitetno informirati,želi potaknuti razgovore u obitelji i okruženju. Tumor prostate je najučesči tumor kod muškaraca u razvijenim zemljama,dok je u Hrvatskoj na drugom mjestu.Tumor testisa je „rezerviran“ isključivo za mlađe muškarce do 40.godine života.Psihički poremećaji poput depresije danas su vrlo česti i povezani sa suvremenim načinom života.25% neliječenih završava sa pokušajima samoubojstva koji nažalost često uspijevaju.Redovitim liječničkim pregledima bolesti otkrivamo na vrijeme kada je liječenje uspješno i racionalno. Ovo je ujedno prva takva udruga u Hrvatskoj a nastala je na tragu svjetski poznate fondacije 'Movember'.

Inicijator i ujedno jučer izglasani predsjednik Udruge je poznati urolog Predrag Mamontov koji je u svom obraćanju naveo kako je pod hitno potrebno započeti sa radom i senzibiliziranjem posebice muške populacije.

Osnivanje Udruge Martišnjak z muštaci jest prvi korak projekta „Rovinj zdraviji grad“ koji kako je rekao Mamontov ima za ciljeve kroz sportske klubove, više razrede osnovnih i srednjih škola promovirati zdravi način života sa više kretanja u cilju preveniranja kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti, promovirati zdravu prehranu, potrebu za cjepljenjem djece kao i borbu protiv raznih ovisnosti današnjice.

Na održanoj Osnivačkoj skupštini u Rovinju, uz doktora Predraga Mamontova u Upravi udruge za dopredsjedicu je jednoglasno izabrana Mirjam Kasapović, za izvršnu dopredsjednicu Marina Drandić Kojić dok su Branko Rajko i Vladimir Potočki također jednoglasno izabrani za članove uprave.

(rex/ fotocarera.hr)

Facebook komentari