U pulskom zatvoru leži Alex Eiser, bivši direktor njemačkog Audija

NIJEMAC JE UHIĆEN NA GRANIČNOM PRIJELAZU KAŠTEL, GDJE JE HTIO UĆI S KAMPEROM I SUPRUGOM
Kako piše Jutarnji.hr, u ćeliji pulskog zatvora svoj treći tjedan provodi “kapitalac” hrvatskog pravosuđa - 59-godišnji Axel Eiser, jedan od bivših direktora njemačkog Audija i Volkswagena, koji je po tjeralici američkog pravosuđa zbog afere Dieselgate uhićen 9. lipnja oko 17.30 sati na graničnom prijelazu Kastel prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku. Eiser je na granični prijelaz stigao iz Slovenije, iz koje je, sa suprugom, u Hrvatsku ušao kamperom, a kad je pružio policajcu svoje dokumente, na ekranu se pojavila tjeralica koju je za njim raspisao američki sud. Eiser je odveden u pulski zatvor i njegov odmor je naprasno prekinut.

Njegov pulski odvjetnik Matija Miloš, koji ga sa svojim pulskim kolegom Stefanom Đokićem zastupa u ekstradicijskom postupku koji se vodi na pulskom Županijskom sudu, je izjavio da su se žalili na rješenje o određivanju istražnog zatvora jer smatramo da mu je bilo povrijeđeno pravo na branitelja, kojeg je trebao imati na prvom ispitivanju. 

Eiser se u međuvremenu, kako Jutarnji.hr doznaje već aklimatizirao u pulskom zatvoru. Osim “cimera”, u ćeliji ima pravo na televizor, ali može gledati samo hrvatske programe koje hvata sobna antena jer pulski zatvor, za razliku od lepoglavskog, nema satelitski antenski sustav, pa mu je dostupno nešto više od desetak hrvatskih programa. Za osoblje i ostale zatvorenike on nije klasični kriminalac, ne remeti kućni red, ima pravo na dva sata boravka na svježem zraku, a smješten je u istočnom dijelu pulskog zatvora koji je naslonjen na pulski Županijski sud, tako da, budu li ga vodili na sud, neće imati doticaja s vanjskim svijetom. S osobljem i ostalim zatvorenicima komunicira na engleskom i njemačkom i za njih je “gospodin inženjer”.

U pulskom zatvoru u međuvremenu su ga posjetili i predstavnici njemačkog veleposlanstva u Zagrebu, za što je sud u Puli izdao dozvolu, ali nemaju saznanja jesu li ga predstavnici veleposlanstva i obišli. I dok Eiser čeka što će hrvatsko pravosuđe odlučiti o američkom zahtjevu za izručenje, uz odvjetnike u Puli na “čupanje” iz zatvora jednog od čelnih ljudi koncerna iz Wolfsburga uključeni su i njemački i američki odvjetnici i njihov je stav da zasad o cijelom slučaju što manje govore za medije, čega se pridržavaju i hrvatski odvjetnici. 

(rex/foto Foto: Audi AG)

Facebook komentari