U pulskoj bolnici uskoro nova dijagnostička metoda

NABAVLJENA DVA VRIJEDNA UREĐAJA CT I MR
Završetkom rekonstrukcije zgrade dijagnostike na lokaciji nove bolnice, a koja se očekuje do kraja ove godine započet će se s instalacijom novih uređaja koji su već dopremljeni u Pulu. Time će se značajno unaprijediti dijagnostičke mogućnosti naše bolnice. Tri su ključna uređaja koji će se instalirati i to MR, 128 slojni MSCT i angiografska sala.

Kako je za Regional Express rekao glasnogovornik OB Pula Goran Paić, MR je dijagnostička metoda koja ne koristi ionizirano zračenje. OB Pula nabavila je MR uređaj od 1,5 T koji se kao metoda koristi  u neuroradiologiji, dijagnostici abdomena i zdjelice u dijagnostici osteoartikularnog sustava i u dijagnostici dojki za što su potrebni odgovarajući softveri i odgovarajuće zavojnice. Pregledi će se raditi isključivo na indikaciju liječnika specijaliste. OB Pula radi na edukaciji kadra odnosno radiologa i inženjera medicinske radiologije koji će u skoroj budućnosti početi raditi dijagnostičku metodu koju do sada nismo imali prilike raditi i to će biti veliki iskorak za zdravstvo Istarske županije.

Osim MRI uređaja u OB Pula nabavila je još jedan MSCT i to 128 slojni MSCT uređaj koji je najnovija generacija MSCT uređaja i koji će uz dosadašnje dijagnostike (mozak, kralješnica, pluća, abdomen zdjelica, itd) moći raditi i dijagnostiku MSCT srca koju do sada u pulskoj bolnici nisu radili.

'Pretrage zbog kojih su naši pacijenti morali odlaziti u druge kliničke ustanove, a vezano uz radiološku dijagnostiku su prvenstveno bile vezane uz magnetnu rezonancu i to: MRI dijagnostika, odnosno neurodijagnostika, MRI dojki, MRI osteoartikularnog sustava i MRI abdomena. MSCT pretraga koja se nije obavljala u našoj ustanovi i radi kojih su bolesnici morali odlaziti u druge centre samo je MSCT koronarografije', istaknuo je Paić.

OB Pula je nabavila još jedan vrlo važan uređaj koji se koristi u prikazu krvnih žila tijela - angiografski uređaj. To je metoda koja koristi ionizirajuće zračenje i koja koristi najnovije tehnologije u dijagnostičke i terapijske svrhe.

Vrijednost navedenih uređaja iznosi ukupno 20.000.000 kuna i nabavljeni su sredstvima kredita za izgradnju i opremanje nove bolnice u Puli.

Trenutno je od opreme za novu bolnicu nabavljena oprema za endoskopiju za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije u visini od 17.676.000 kuna. Nabava opreme financira se sredstvima iz fondova EU. (rex)

Facebook komentari