U Puli otvoren boravak za osobe s mentalnim oštećenjima - VIDEO

SUSRET OKUPLJA 14 KORISNIKA
Danas je u Puli otvoren Dnevni boravak za osobe s mentalnim oštećenjem – SUSRET.

Otvorenje je održano u prostorijama Susreta, Veli Jože 22, na Verudi u prostorijama bivšeg dječjeg vrtića, a prostor je besplatno na 10 godina Domu za odrasle osobe Vila Maria dodijelio Grad Pula u čije je ime danas korisnicima i Domu, sreću u radu zaželjela pročelnica za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović.

Boravak SUSRET je otvoren u sklopu projekta  financiranog iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa "Razvoj ljudskih potencijala 2007-2013", a u okviru Poziva "Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici - faza 3".
Vrijednost projekta je 1.219.765 kuna, a bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije 1.134.831 kuna.

Korisnici će u novim prostorima moći vježbati savladavanje svakodnevice poput njege, brige o zdravlju i kuhanje, te je ovo jedan od rijetkih Dnevnih boravaka za osobe s mentalnim oštećenjima u Hrvatskoj koji se nalazi u lokalnoj zajednici, a ne u instituciji. Do danas je u boravak uključeno 14 osoba koje se druže u opuštenoj atmosferi i razvijaju nove vještine. U radu boravka sudjeluju radni terapeut, socijalni radnik, medicinska sestra, njegovateljica, te po potrebi psiholog.

Osim Grada Pule, dodatna sredstva za opremanje objekta osigurala je Istarska županija, te je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Grozić Živolić ispred Županije poručila kako su spremni podržati sve oblike rada koji rezultiraju boljim uvjetima za korisnike i djelatnike.

Otvorenju je uz brojne uzvanike danas prisustvovala i pomoćnica Ministrice socijalne politike i mladih Maja Vučinić Knežević.
'Izuzetno mi je drago što sam danas ovdje. Ministarstvo će uvijek podržavati ovakve projekte i senzibilitet prema osobama koje trebaju pomoć', rekla je Vučinić Knežević i pozvala na daljnje korištenje fondova i sredstava iz fondova.

Današnje otvorenje je proteklo u ugodnoj i zabavnoj atmosferi koje su uljepšali korisnici boravka recitacijama, glazbom i pjesmom. Nastupila je i vokalna skupina korisnika Doma Vila Maria pod vodstvom dugogodišnje volonterke Danice Benčić, literarno – dramska grupa korisnika Doma s igrokazom 'Tim za hitne medicinske popravke', te bend Doma za odrasle osobe Motovun.

Novim prostorima je zadovoljna i Vesna Sperath vd ravnatelja Doma Vila Maria:
'Ideja Dnevnog boravka je da se korisnici nauče brinuti o sebi, pogotovo kada jednog dana ostanu sami, te se po tome ovaj Dnevni boravak razlikuje od ostalih boravaka u Hrvatskoj. Ovdje je riječ o nastavku projekta započetog u srpnju, a koji predstavlja iskorak i podiže kvalitetu života Puljana'.

Ostali ciljevi projekta su povećati kompetencije za tržište rada i zapošljivost osoba s invaliditetom i beskućnika, kao i povećanje kvalitete socijalnih usluga i kvalitete života osoba u potrebi.

Partneri projekta su Gradsko društvo Crvenog križa Pula, Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Istarske županije – Pula i Udruga invalida rada Istre, dok je Grad Pula pridruženi suradnik projekta. (Piše: Doris Floričić/Foto i Video: Sanja Tkalčec)

Video vezan uz članak

Facebook komentari