U Puli održan mimohod za Srebrenicu

POD MOTOM: "DA SE NE ZABORAVI I VIŠE NIKADA NIKOME NE DOGODI"
Od pulske tržnice do Foruma, na ulicama i trgovima grada Pule, dana 11.07.2020. godine, održan je mimohoda za Srebrenicu pod motom "da se ne zaboravi i više nikada nikome ne dogodi".

Ove godine obilježeno je 25 godina od stradanja nevinih žrtava genocida u Srebrenici. Bila je to još jedna prilika da se podsjetimo na posljedice koje ratna razaranja sa sobom donose i da ovim se ovim obilježavanjima i podsjećanjima doprinese da se takvi zločini više nikada, nigdje i nikome ne dogode.

Podsjetimo, udružene srpske jedinice iz Srbije i sa područja Bosne i Hercegovine, pod komandom generala Ratka Mladića uz direktnu podršku vojno-političkog rukovodstva Savezne Republike Jugoslavije, 11. srpnja 1995. u prisustvu nizozemskih jedinica u sastavu UNPROFOR-a, zauzimaju Srebrenicu i u roku od tri dana čine stravičan genocid nad nevinim bošnjačkim civilnim stanovništvom.

Lokalno stanovništvo nije imalo mogućnost da pruži odbranu, jer je svo naoružanje, oduzeto 1993. godine, bilo uskladišteno kod UN snaga. Istog dana ubijeno je na stotine civila i započela u novijoj povijesti svijeta nezapamćena golgota desetine tisuća ljudi. Deset tisuća njih zauvijek je ostalo bez traga u šumama između Srebrenice i Tuzle, odnosno Srebrenice i Kladnja. Tamo su desetine masovnih grobnica i razbacane bošnjačke kosti, posebno razasute lobanje na kojima se vide tragovi ubistva, kako su ljudi davljeni i klani. Nakon srebreničkog genocida ništa više nije kao što je bilo ranije. Srebrenica će ostati krvavi pečat dvadesetog stoljeća.

Na kraju su u znak pijeteta s Foruma u zrak pušteni bijeli baloni, da bi na rivi u more bile bačene bijele ruže.

(REX/foto Elvis Malagić)

Facebook komentari