U posjeti proljetnoj pulskoj subotnjoj špici…

SUNCE, KUPOVINA, KAVE I ĆAKULE
Puležani tradicionalno, s mnogo radosti, smijeha i uživanja u jakom proljetnom suncu, posjećuju subotom “trbuh grada”, ribarnicu, mesnicu, markat i ugostiteljske terase.

Kako i ne bi, kada se nakon napornog radnog tjedna, za većinu građana, sunčani vikend s manje obveza, čini kao mali godišnji odmor. Nabavljaju se namirnice za subotnji i nedjeljni ručak, piju kavice, pogledavaju proljetni izlozi duginih boja, slušaju i prepričavaju novosti protkane najnovijim gradskim tračevima, “skenira” pulska zbilja...

Pulski markat pod kestenima hladi, osvježava i miriše na šparuge, proljetnice za vrtove I balkone, rotkvice, salatu, voće; trgovkinje žustro poslužuju uz pokoju brzu “ričetu” za neponovljivu juhicu ili varivo; konobari oko tržnice, u novoobnovljenoj Fontičkoj i Flanatičkoj imaju nekako po dva para ruku, a prvi ulični svirači razgaljuju srca glazbom na najfrekventnijim gradskim punktovima.

Lijepa je Pula, subotom naročito. Sve je živo, dinamično, radosno, manje obvezno...

I nakon što se sve obavi, zgotovi ručak ili marenda, ovih dana i uz šparuge i sipe u “Gastro proljeću Južne Istre”, pobjeći će se uz more, Lungomare, Verudellu, Kamenjak, ili u bošku po novu rundu maca šparoga. I treba tako, jer ponedjeljak će nas brzo zaskočiti sa novom dozom obveza, stvari koje samo nas čekaju i posla koji neće nitko drugi odraditi za nas.

No, novi će nam tjedan u Puli donijeti radost još jednog Festivala znanosti i  Festivala dječje knjige “Monte Librić”. Priznajem, jedva čekamo!

No, prije toga, ugodan vikend svima, i uživajte u fotogaleriji našeg reportera Marka Zubonje! (J. Vitasović)

Facebook komentari