U Petroviji alkoholni rekorder, na Ipsilonu umjesto 80 vozio 151 km/h

REZULTATI VIKEND PROMETNE AKCIJE
Tijekom prethodnog vikenda, na području Policijske uprave istarske, evidentirano je ukupno 13 prometnih nesreća, i to šest nesreća s ozlijeđenim osobama i sedam s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama stradalo je devet osoba, od kojih su dvije osobe zadobile teške tjelesne ozljede, a sedam osoba je lakše ozlijeđeno. Alkohol nije evidentiran kod vozača u prometnim nesrećama. Neprilagođena brzina kao greška, evidentirana je četiri prometne nesreće i to na području:
 
PP ROVINJ-ROVIGNO
•    na kolniku nerazvrstane ceste Božci-Rudani
 
PPRP PULA-POLA
•    u Puli, na kolniku Partizanskog puta
•    na kolniku istarskog ipsilona, B8, Cerovlje-Rogovići
•    U Vodnjanu, na kolniku nerazvrstane ceste naselja Mednjan
 
 
Utvrđeno je 312 prekršaja, od kojih izdvajamo:
•    nepropisna brzina – 116 prekršaja
•    vožnja pod utjecajem alkohola – 44 prekršaja
•    upravljanje vozilom pod utjecajem opojnih droga – 7 prekršaja
•    nekorištenje sigurnosnog pojasa – 17 prekršaja
•    korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 12 prekršaja
•    nepropisno pretjecanje – 9 prekršaja
•    ostali prekršaji – 107 prekršaja
 
Tijekom vikenda kontrolirano je ukupno 849 vozača/vozila. Iz prometa je isključeno 53 vozača i 11 vozila.
U noći sa subote na nedjelju, 10. na 11. veljače, u vremenu od 22 do 6 sati, na području PU istarske provedena je prometna akcija „Kontrola alkoholiziranosti vozača i kontrola vozača na opojne droge“. Utvrđeno je ukupno 36 prekršaja, od čega 21 prekršaj upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i četiri prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem opojnih droga. Iz prometa je isključno 25 vozača i tri vozila.

Od prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola i nepropisne brzine izdvajamo:
Najveća utvrđena koncentracija alkohola je utvrđena 11. veljače u 4.10 sati, na D300 u mjestu Petrovija, kada je 20-godišnji vozač upravljao osobnim automobilom Honda Prelude, pod utjecajem alkohola od 2.13 g/kg. Vozač je isključen iz prometa te je protiv istog podnijet optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.
Najveća brzina kretanja utvrđena je 10. veljače u 8.30 sati, kada je 35-godišnji vozač upravljao osobnim automobilom Peugeot 407, kolnikom Istarskog ipsilona B8, iz smjera Cerovlja u smjeru Pazina, izvan naselja na mjestu gdje je ograničenje brzine 80km/h, brzinom od 151 km/h. Vozaču je izdan obavezni prekršajni nalog na iznos od 3000 kn i izrečena mu je zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B  kategorije u trajanju od mjesec dana.
 
Sigurnost motociklista u prometu
Tijekom vikenda na području PU istarske evidentirane su dvije prometne nesreće u kojima su sudjelovali vozači motocikala koji su zadobili teške tjelesne ozljede te iz policije podsjećaju da je prošle godine smrtno stradalo pet vozača motocikla.
Najčešće greške vozača mopeda i motocikla su: nepropisna ili neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaska i nepropisno pretjecanje, osim grešaka zbog kojih dolazi do prometnih nesreća, najčešći prekršaju su: ne korištenje svjetla za vrijeme vožnje, upravljanje vozilima prije stjecanja prava na upravljanje, upravljanje neregistriranim i tehnički nepregledanim vozilima, nekorištenje zaštitnih kaciga ili korištenje istih, a da nisu uredno pričvršćene na glavi ili nisu homologirane, ne postavljanje reg. pločice ili postavljanje na nevidljivim mjestima i dr. prekršaji.
Iz policije upozoravaju vozače mopeda i motocikala da vožnju prilagode stanju i osobinama ceste, vidljivosti i preglednosti, atmosferskim prilikama, da koriste propisane homologirane zaštitne kacige, koje za vrijeme vožnje moraju biti uredno pričvršćene na glavi te da ne upravljaju neregistriranim i tehnički nepregledanim vozilima.
Ostale sudionike upozoravaju da obrate pozornost na mopediste i motocikliste u prometu na cestama, a koji su vrlo često manje uočljivi od drugih vozila, a posebice za vrijeme pretjecanja/obilaženja ili prometovanja u raskrižju. (Rex/foto arhiva)

Facebook komentari