U petak otvorenje najveće knjižne manifestacije u Istri - VIDEO

23. SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI
U petak, 1. prosinca u 12 sati u Domu hrvatskih branitelja se otvara 23. Sa(n)jam knjige u Istri.
Danas je održana posljednja najavna konferencija Sajma uoči njegova početka.

Tom je prigodom direktorica Sajma Magdalena Vodopija zahvalila brojnom timu koji je sudjelovao u stvaranju još jedne knjižne manifestacije. To su voditeljica ureda Slavica Ćurković i glavna organizatorica Emina Popović Sterpin, a dio tima su i autor vizualnog identiteta Sajma Mauricio Ferlin te Iris Mošnja, Anika Miletić, Ivana Anić i prodajni tim u kojem su, uz Tinu Zenzerović, Tatjana Batalić, Nina Plovanić i Denis Brandeis.

A da bi bilo Sajma, i ove godine se pobrinuo Grad Pula, te se predstavnicima medija obratio pulski gradonačelnik Boris Miletić:
'Naš grad ima jako puno simbola, a Sajam knjiga je jedan od njih. Ja se svima vama zahvaljujem i čestitam što i u zimsko vrijeme grad ima kvalitetnu manifestaciju'.

Osim Grada Pule, Sa(n)jam knjige podržavaju i Zagrebačka banka, Istarska županija i Ministarstvo kulture.

Direktor Regionalnog centra Istra Zagrebačke banke Valter Šarić podsjetio se kako je 2010. godine u vrijeme kad je Sajam ostao bez vodećeg sponzora odlučio podržati ovu vrijednu manifestaciju. 'Iznenadite nas i ove godine, te nastavite to činiti i idućih godina', poručio je Šarić timu Sajma.

Riječi hvale imala je i suradnica Sajma, povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić-Cvajner koja se pak prisjetila vremena Sajma s Boškom Obradovićem koji je prema njezinim riječima stvorio Sajam iz ničega, a njegovim je stopama vrijednim radom nastavila i Magdalena Vodopija.   
Ostojić-Cvajner je posebne pohvale uputila Mauriciu Ferlinu koji je autor vizualnog identiteta Sajma:
'Mauricio uvijek inspirira i iznenađuje. Najbolji je kad se više ništa ne može. Onda napravi savršenstvo'.

Uz Ferlina, za katalog je zaslužna i Petra Lukež koja je po prvi puta na Sajmu. U tiskanom obliku se nalazi program u programskoj knjižici i u katalogu. U skladu s glavnom temom Intime, autori su, slično kao i lani, za katalog sami pisali svoje intimne biografije u ich-formi, a Lukež je urednica kataloga.

Voditeljica prodaje Tina Zenzerović predstavila je bogati dječji program Sajma, sudjelovanje grupacije znanstvenih nakladnika, puno malih nakladnika, dobar izbor knjiga na stranim jezicima.

Za kraj, Magdalena Vodopija je najavila svečano otvorenje sajma, koje ove godine neće biti predstava jer je tema Sajma 'Intime' u koji će posjetitelje uvesti veliki pjesnik intime Darko Rundek s violinisticom Izabel, te veliki književnik Igor Mandić.

'Dođite u petak u podne na bal knjige, plesat ćete s autorima, a neki i sami u svojoj intimi', pozvala je Vodopija. (Piše/Video: Doris Floričić/Foto:Manuel Angelini)

Video vezan uz članak

Facebook komentari