U petak INK Pula otvara svoja vrata s “Mistero Buffo”

PETAK, 22. SVIBNJA, INK PULA, CIJENA ULAZNICE 1,00 KUNA
U petak, 22. svibnja, INK Gradsko kazalište Pula  otvara svoja vrata i poziva svoje vjerne ljubitelje na  predstavu talijanskog nobelovca Daria Foa "Mistero Buffo" u izvedbi Valtera Roše.

"Kako predstava ne silazi sa repertoara INK od lipnja 2012. godine, najdugovječnija je predstava, s najvećim brojem izvedbi u kući, ali i najvećim brojem gostovanja u zemlji i u inozemstvu, cijenimo da je zaslužila naslov „#prve izvedbe“ nakon dugog razdoblja „#ostani doma“." - rekli su nam u INK Pula.

Za ovu prigodu, INK osigurava popularnu cijenu ulaznice od 1,00 kune.

MISTERO BUFFO, zbirka satiričnih monologa, djelo je talijanskog nobelovca Darija Foa, nastala 1969.g. no i danas je vrlo aktualna. Temelji se na Foovom istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije tzv. giullara, odnosno, lakrdijaša. 
Svoje teme uglavnom pronalaze u subverzivnom, alternativnom, čitanju biblijskih tema.
 
Lakrdijaši nisu vrijeđali vjeru, Boga i Svece već su razotkrivali i ismijavali sve one koji su iskorištavali religiju za svoje vlastite ciljeve.
 
Ono što je vrlo zanimljivo je da nam te lakrdije pokazuju kako je srednji vijek, iako smatran mračnim periodom u povijesti čovječanstva, ipak imao neke svijetle točke; a to je ponajprije duh naroda, koji je, potlačen, iskorištavan i ugnjetavan, duhom bio vrlo slobodan.
 
Tekst je preveden na istarsku čakavicu, no, prema uzoru na original, ova naša čakavica je "zbaštardana", "remixirana" koja u sebi ima elemente raznih istarskih govora. 

Lakrdije:
 
Moralnost Slijepca i Hromoga, Kain i Abel, Čudo na vjenčanju u Kani, Igra Luđaka pod križem, Scapinov grammelot, Prvo čudo mladoga Isusa, Bonifacije VIII, Gladni Zanni, Lazarovo uskrsnuće, Rođenje lakrdijaša, Marija pod križem, Grammelot engleskog odvjetnika.

(rex)

Facebook komentari