U Osnovnoj školi Stoja održan Projektni dan - VIDEO

'LIPA NAM JE ISTRA' - ZANIMLJIVE RADIONICE EDUKATIVNOG KARAKTERA
Ovogodišnji projektni dan Osnovne škole Stoja posvećen temi 'Lipa nam je Istra' uključivao je radionice raznih sadržaja za učenike koji su se zajedno s učiteljicama i brojnim zanimljivim gostima upoznali s tradicionalnim istarskim instrumentima, običajima, plesovima i kuhinjom.

Učenici nižih razreda tako su na kulinarskoj radionici uz učiteljicu Tamaru Štebih, koja od ove godine vodi izborni predmet domaćinstvo, naučili pripremati fuže i pljukance.
U sklopu glazbene radionice djeca su naučila tekst pjesme 'Kanat od mora' te ju otpjevala zajedno sa gošćom, glumicom i glazbenicom Elis Lovrić.
Nerina Štajner, učiteljica i voditeljica folklorne grupe učenike je podučavala tradicionalnom plesu šete paši, dok je profesor Valter Bašić iz Glazbene škole Ivana Matetića-Ronjgova zajedno s učenicima glazbene škole Lucijom Franković i Mateom Radolovićem učenike nižih razreda upoznao sa glazbenim instrumentima te odsvirao nekoliko tradicionalnih melodija.

Učenici viših razreda imali su slične radionice sa različitim gostima. Bivši učitelj glazbene kulture u Osnovnoj školi Šijana Branko Pernić, učenicima petih razreda predstavio je istarska narodna glazbala, dok su učenici koji učestvuju u folklornoj grupi škole podučavali plesati balun one koji nisu u toj grupi. Učiteljica biologije Sanja Vukotić-Štern održala je radionicu izrade plakata o autohtonom bilju.

Šestaši su odradili raznovrsne zanimljive radionice, od one kulinarske u kojoj su spremali istarske slatke delicije, preko glazbene pa sve do informatičke u kojoj su pripremali te sami odgovarali na kvizaška pitanja. Na kulinarskoj su radionici učenici tako pripremali fritule, gosti Mladen Buić i Serđo Valić na radionici 'Neka sviri roženica' prezentirali su sviranje na veloj i maloj roženici, a dok su jedni učenici osmislili kviz Kahoot na engleskom jeziku, drugi su pod vodstvom učiteljice informatike Tajane Velikanje napravili kviz o Istri na mikrobitovima čija je upotreba u posljednje vrijeme sve popularnija u školama.

Učenici sedmih razreda bili su usmjereni na kulturu. Pod vodstvom učiteljice Ticijane Benčić bavili su se književnim djelom Vladimira Gagliardia 'Peruškanka' inspiriranom teškim životom istarske žene te su po knjizi Drage Orlića 'Štorice od štrig i štriguni' na temu praznovjerja i legendi učili interpretirati tekst.
Učenici 7.b razreda snimili su film o povijesti lokaliteta na kojem se danas gradi trgovački centar Max Stoja te ga danas prikazali svojim kolegama.

Osmaši su se bavili izradom plakata, panoa i prezentacija o istarskim jelima, plesu i glazbi.

Završna svečanost projektnog dana održana je u dvorištu škole gdje su učenici zaplesali i zapjevali tradicionalne plesove i pjesme te se zahvalili svim gostima na posjeti i potpori njihovim edukativno-zabavnim radionicama.
(Rex/Sanja Tkalčec/Manuel Angelini)

Video vezan uz članak

Facebook komentari