U Općini istarskog pršuta najavljen ISAP 2009

GASTROLJUPCI MOGU GUŠTATI U VRHUNSKIM PRŠUTIMA, VINIMA I RAKIJAMA
Danas je u Tinjanu,u konobi „Na kapeli“ najavljena manifestacija Internacionalni sajam pršuta – ISAP 2009, koja će se od 23. do 25. listopada održati u ovom malom istarskom mjestu. Manifestaciju su na tiskovnoj konferenciji predstavili i najavili članovi organizacijskog tima, načelnik Općine Tinjan, gospodin Mladen Rajko, direktor Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istarske županije, gospodin Mladen Milohanić i predsjednik udruge proizvođača istarskog pršuta, gospodin Milan Buršić.
Načelnik Općine Tinjan naglasio je da danas, na stolu gastronomske ponude tinjanštine postoje brojni proizvodi vrhunske kvalitete i to sve zahvaljujući radu i trudu Općine. Zato danas svi gastroljupci mogu guštati u vrhunskim pršutima, vinima i rakijama te drugim delicijama toga kraja. Kroz kuhinju restorana „Na kapeli“ svi su posjetitelji već godinama mogli kušati ove delicije, a sada, treću godinu zaredom, to mogu i na Internacionalnom sajmu pršuta u Tinjanu, koji počinje 23. listopada, svečanim otvaranjem u 13 sati, a potrajati će tijekom vikenda.Mladen Milohanić kao predstavnik Istarske županije istaknuo je kako od početka sudjeluju u projektu zaštite izvornosti istarskog pršuta te je stoga jasna angažiranost i u ovoj manifestaciji. Istarska županija ulaže velike napore u zaštiti autohtonih proizvoda općenito, a kao što je već poznato, 2006. godine Tinjan je proglašen Općinom pršuta, stoga se ova manifestacija održava na području Općine Tinjan.
Milan Buršić se osvrnuo na Udrugu proizvođača istarskog pršuta koja je osnovana 1997. godine, a u početku je brojila samo osam članova. Cilj osnivanja Udruge bilo je povećanje proizvodnje i podizanje kvalitete kao i zaštita originalnosti ovog proizvoda. Udruga danas broji 15 članova, a od  24. prosinca 2008. godine, projekt je preusmjeren i na EU.
Istarski pršut je posebne arome i kvalitete, posebnosti su mu da je bez kože, nije dimljen te mu je u sastav uključena i zdjelična kost. Svoje prestižno mjesto među sladokuscima, istarski pršut prvenstveno zahvaljuje strogom poštivanju tradicijskih pravila, stoga i ne čudi da se ova manifestacija već tradicionalno organizira u čast baš tom vrhunskom istarskom proizvodu. Ove godine na Sajmu će se predstaviti čak 27 pršutara, a ocjenjivanje će se vršiti u dvije skupine, dimljeni i nedimljeni pršut. Službeni rezultati te podjela nagrada na programu je u petak, 23. listopada 2009. godine, u 15 sati. Kroz trodnevni sportski, kulturni i zabavni program, na Sajmu će se predstaviti brojni izlagači, biti će upriličene mnoge degustacije kao i stručna predavanja, a posjetitelji će imati priliku pogledati i gastro show. Sajam svečano počinje u petak u 13 sati, dok će druga dva dana Sajma, u subotu 24. listopada i nedjelju 25. listopada, Sajam za sve posjetitelje biti otvoren od 11 sati. Kulminacija manifestacije biti će koncert popularne Severine, u nedjelju u 21 sat, kojim će se sajam ujedno i završiti. Sve dodatne informacije možete provjeriti na www.isap.hr i na www.tinjan.hr.