U novoj fazi razmatra se povećanje broja učenika u učionici

S OBZIROM NA EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU, ŠKOLE BI TREBALE PREUZETI BRIGU O OBRAZOVANJU UČENIKA NIŽIH RAZREDA
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u ponedjeljak  da se razmatra povećanje broja učenika nižih razreda osnovnih škola u učionicama i da među prioritetima nije povratak ostalih učenika i studenata u škole i na fakultete. "Razgovaramo s HZJZ-om da se možda ipak omogući i više učenika u razredu", rekla je ministrica Divjak po završetku videokonferencije s europskim kolegama.

S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, škole su te koje trebaju preuzeti brigu o obrazovanju učenika u nižim razredima osnovne škole”, rekla je Divjak. U većini zemalja EU-a u razredu je do 15 učenika. Najviše ih je u Austriji, gdje ih može biti 18, a u Hrvatskoj ih može biti do devet. Otvaranje viših razreda osnovne škole, srednjih škola i svih fakulteta zasad nisu prioriteti, ističe ministrica. Kaže da su u Hrvatskoj prioriteti otvaranje vrtića, otvaranje razredne nastave, provođenje državne mature i odrađivanje praktične nastave u srednjim školama i na visokim učilištima.

Mješovit model nastave u budućnosti
Europski ministri složili su se da je potrebno osigurati mješovit model nastave u budućnosti, onaj u školama i na fakultetima te onaj na daljinu. Njemačka koja početkom srpnja preuzima predsjedanje Vijećem EU-a stavit će naglasak na digitalizaciju obrazovanja, istaknula je Divjak. U Narodnim novinama u ponedjeljak je objavljen kalendar za novu školsku godinu, a ministrica kaže da on „odgovara izazovima nastave na daljinu”. U novom kalendaru više je manjih odmora, prvi je oko 1. studenog, a drugi oko Uskrsa. "Više manjih raspoređenih odmora omogućava i bolju koordinaciju i bolje održavanje nastave na daljinu", kazala je.

(REX)

Facebook komentari